Ugrás a tartalomra

Tradicionalni svinjokolj u Ostojićevu

2019.11.16
22:47
Forrás
Pannon RTV
Svinjokolj je organizovalo Udruženje za očuvanje kulturnog nasleđa "Piroš tulipan".

Tradicionalno, svinje za klanje su rano ujutru pržene slamom. Pored domaćina, gosti su stizali iz susedne Čoke i bratskog naselja Deta u Rumuniji, koji su se takmičili u pečenju kobasica. Prema rečima mesara Ferenca Sabo, pored domaćih recepata, za pripremanje dobre kobasice važan je i kvalitet sastojaka: “Prvenstveno meso, ono je najvažnije. Meso, malo slanine, naravno, ovde je naglašeno da treba napraviti kobasicu za pečenje. Naravno kobasici za pečenje treba dodati malo supe od kostiju i razne začine. Naravno, začini su tajna mesara.”

Budući da je tradicionalni seoski svinjokolj, ujutru se krv sa lukom, jetra i pečena slanina servira u dvorištu.

U ocenjivanju kobasica učestvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot koji je naglasio: “Možemo probati kobasicu, hurku, tradicionalni doručak, finu rakiju. Mislim da je izuzetno važno za meštane i ne samo za njih, već i za celu Vojvodinu, važno je očuvati tradiciju, zbog čega Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu svake godine podržava ovakve događaje, ne samo organizaciju događaja, već i godišnji rad udruženja koja promovišu poljoprivredu.”

Nakon obrade sveže svinjetine, učesnici su se na zajedničkom ručku počastili pripremljenim mesnim specijalitetima.

Ostojićevo
svinjokolj
kobasica
Robert Otot

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.