Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

150 godina subotičkog „Nepker"-a

2021.10.25
12:25
2021.10.25
17:11
Forrás
Pannon RTV
Mađarski kulturni centar „Nepker" iz Subotice obeležava jedinstven jubilej. Ova ustanova je započela svoju 150. sezonu. Tim povodom je održano gala veče i dodela nagrada.
Pannon RTV/Raffai Csaba

Svečana manifestacija počela je intoniranjem mađarske himnom, nakon čega je usledila pesma Šandora Vereša. Subotički „Nepker" je već 150 godina ponosni čuvar tradicije i trenutno broji oko 500 članova - istaknuto je na manifestaciji.

Hajnalka Bodrogi, izvršna direktorka Mađarskog kulturnog centra „Nepker": „Za ovu manifestaciju smo se pripremali sa velikim uzbuđenjem, a za ovu sezonu se pripremamo već godinama. Sezona je otvorena već u avgustu, poslednjeg dana „Interetno" festivala. Od tada organizujemo razne manifestacije povodom obeležavanja 150 godina postojanja. Danas se prisećamo vremena kada su se naši preci okupili i sanjali o „Nepker"-u, odnosno kada su održali prvu konstitutivnu skupštinu.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Povodom jubileja dodeljena su i priznanja. Nagrade su dodeljene onima koji su već duže vreme, na određeni način, uključeni u rad ustanove. Kao priznanje za njihov izuzetan rad tokom više decenija, dve osobe su ove godine dobile nagradu „Zlatna lala": Marta Takač, predsednica „Nepker"-a, odnosno Zoltan Šifliš, filmski reditelj, dobitnik nagrade „Balaž Bela".

Marta Takač je tim povodom rekla: „Nadam se da ću ovaj veoma kratak govor, sa kojim započinje program, uspeti da izgovorim bez suza i da pozdravim publiku, koja je tako odana „Nepker"u, a to je najvažnije. Dakle, činjenica da smo zajedno, i da je za 150 godina „Nepker" uvek pronalazio načine sa kojima je uspeo da održimo u životu naše nacionalne interese, interese zajednice i zastupanje naših interesa."

Zoltan Šifliš: „Poseban je osećaj biti nagrađen povodom ovakvog jubileja. Jednostavno zato što sam, kao stanovnik Subotice, građanin, kreativac, mogao da dam doprinos bogatoj delatnosti „Nepker"-a na određenom nivou, a posebno u savremenom periodu, odnosno sada, kada jedno kulturno-umetničko društvo ponekad mora i sadržajno da se obnavlja."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Na manifestaciji je istaknuto da samo mali broj udruženja ima tako prestižnu prošlost, kakvu ima „Nepker".

Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara: „150 godina je jedna ogromna odgovornost, to je jedan izvor na osnovu kojeg možemo sebe da tumačimo kao naciju, zajednicu. To je deo grada, deo istorije grada, deo istorije naše zajednice."

Proširen je i spisak počasnih članova „Nepker"-a. Tu titulu su zaslužili Katalin Kaić i Valerija Devavari Besedeš, kao priznanje za svoj višedecenijski rad. Gosti svečanog gala programa bili su Kulturno -omladinski centar „Hiroš Agora" iz Kečkemeta, odnosno Plesni ansambl „Kečkemet", a predstavili su se i članovi „Nepker"-a.

Nepker
Subotica
jubilej

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije