Ugrás a tartalomra

2021. je godina nacionalnog ponovnog početka - programi nacionalne politike nastaviće se u zanovljenom obliku

2021.01.10
18:31
Forrás
Pannon RTV
Prema odluci Mađarske stalne konferencije (MÁÉRT), 2021. je godina nacionalnog ponovnog početka. Celokupni tekst saopštenja se može ovde pročitati:

U okviru tematske godine, programi nacionalne politike, koji se razvijaju od 2010. godine, nastaviće se u obnovljenom obliku, sa novim elementima na području obrazovanja, kulture, omladinske politike, porodice, ekonomije, crkve, sporta i zdravstva. Zahvaljujući nacionalnim političkim odlukama i programima poslednjih godina, Mađari su danas jedinstveniji i sve jači, a vlada nastavlja raditi na jačanju odnosa Mađara u matici i Mađara u dijaspori, čak i za vreme epidemije virusa korona.

Poslednjih godina zahvaljujući programima nacionalne politike i subvencijama oko 3.000 mađarskih institucija i organizacija u dijaspori postaju održive. Desetostruko smo povećali iznos sredstava za potrebe nacionalne politike, subvencije i programi stigli su do svih naselja s mađarskim stanovništvom i svih mađarskih zajednica u Panonskoj niziji. Imali smo bliske kontakte i s članovima mađarske zajednice koji žive u dijaspori. Prekogranična saradnja i sistemska podrška je bila kontinuirana.

Podrška institucijama i programima od nacionalnog značaja nastaviće se i u 2021. godini, u okviru kojih će Sekretarijat za nacionalnu politiku osigurati održivi rad 83 institucije od nacionalnog značaja, 12 programa od nacionalnog značaja, a u okviru programa će se dalje razvijati programi još 170 drugih institucija i organizacija.

Nastavljamo obnavljati vrtiće, škole, studentske domove i graditi nove u svim regijama dijaspore. Otprilike u 1.000 naselja u dijaspori smo uspeli da zadržimo ili povećamo broj onih koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku, u okviru programa pod nazivom Razvoj vrtića u Karpatskom basenu osnovano je više od 140 novih vrtića i jaslica, i obnovljeno je više od 700 ustanova širom Karpatskog basena.

Nastavlja se program pod nazivom Bezgranično zahvaljujući kojem je gotovo 400.000 školaraca iz Republike Mađarske dospelo ili će dospeti u neke od stranih regija. S obzirom na epidemiološku situaciju, pružamo priliku da se ove godine sprovedu eskurzije, koje su propuštene prošle godine.

Kako bismo ojačali jedinstveni ekonomski prostor Karpatskog basena, širimo mentorski program usmeren na podršku mađarskim preduzetnicima u dijaspori, koji ćemo nakon Vojvodine proširiti i na druge regije dijaspore, isto tako ćemo i ove godine održati sastanak mađarskih preduzetnika iz dijaspore.

Nastavljaju se programi koji podržavaju kulturne aktivnosti i aktivnosti za jačanje zajednice, kojima je u poslednjih 10 godina podršku dobilo 60 odsto naselja u dijaspori u kojima živi 85 odsto mađarskog stanovništva.

2021. godine isto tako ćemo objaviti Program Šandor Kereši Čoma (KCSP), čiji je cilj ojačati identitet Mađara koji žive u dijaspori, i Program Šandor Petefi (PSP), koji je počev od 2013. godine pomogao da više stotina pripadnika mađarske zajednica širom sveta stekne stipendije.

Ove godine će se takođe nastaviti Program bratskih naselja u Karpatskom basenu, čime smo od 2015. godine doprineli uspostavljanju i jačanju odnosa između više od 1.200 mađarskih naselja u Mađarskoj i dijaspori.

Nastavljaju se programi podrške crkvi i sportu. Između 2010.godine i 2020. godine u dijapsori je obnovljeno i izgrađeno 1.600 crkava i parohija, organizovan je i niz sportskih događaja, veliki sportski događaji su se odvijali preko granice, a koji će se nastaviti i ove godine.

 

nacionalna politika
MÁÉRT

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.