Ugrás a tartalomra

26. Dani Pčelarstva u centru Subotice

2023.09.30
12:22
2023.09.30
16:41
Forrás
Pannon RTV
U Subotici se održavaju Dani pčelarstva. Na trodnevnoj manifestaciji će se predstaviti domaći i strani pčelari. Cilj je da proizvođači mogu da promovišu svoje proizvode među kupcima.

U Subotici su otvoreni 26. Dani pčelarstva. Zainteresovani mogu da biraju između brojnih mednih specijaliteta, ali traženi su i poznati, tradicionalni medovi poput bagremovog ili mešanog cvetnog meda. Pčelari su zadovoljni ovogodišnjim prinosima.

Eržebet Terek, pčelar, Feketić: „Ova godina se može reći da je osrednja godina. Uspeli smo da vrcamo nekoliko vrsta meda, ali nemamo maksimalan prosek po kilogramu. Tako da su pčelari generalno zadovoljni, jer je proleće počelo dosta sporo, a nakon prošlogodišnje suše svi su sa strahom očekivali ovu godinu, ali može se smatrati prosečnom godinom." 

Na Danima pčelarstva uglavnom se promovišu domaći proizvođači. Kako kažu pčelari, kupovina meda je stvar poverenja, jer se po ukusu meda ne može odrediti njegov kvalitet. Ali ako kupujete od lokalnog proizvođača, možete sigurnije konzumirati dobar med. Ovo je važno i s obzirom na to da je u proteklom periodu uzet uzorak dvadeset i pet medova na pijacama širom Srbij, koji su ispitivani novom metodom, koja je pokazala da je 22 od 25 uzetih uzoraka veštački. A kod 88 posto njih je utvrđeno da je dodata neka vrsta šećera u različitim količinama.

Antal Holo, član izvršnog odbora, Udruženje pčelara “Pčela”: „Želeo bih da pčelari kupcima u Subotici pokažu sve pčelinje proizvode i kakvu su vrstu i kvalitet meda uspeli da naprave ove godine. Trenutno je ovde 20 prodavaca, od kojih je 16 iz Subotice. A ostali su iz raznih delova Srbije. Osim toga, tu su i pčelari koji su došli u posetu iz Mađarske i Rumunije."

Dani pčelarstva još u nedelju očekuju posetioce koji pre kupovine mogu i da degustiraju ukusne proizvode od meda.

Dani Pčelarstva
Subotica
pčelari
med

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.