Ugrás a tartalomra

Aktuelizacija registracije u e-Agraru

2024.02.15
13:54
2024.02.15
16:14
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednicima je ostalo devet dana da u online prostoru u e-Agraru aktuelizuju informacije vezane za svoje registrovano gazdinstvo.

Tek nakon toga mogu zahtevati subvencije. U Srbiji je inače registrovano više od 500 hiljada gazdinstava.

Od prvog februara mogu se osvežavati podaci o  registrovanim gazdinstvima koje se odnose na plodored, zahtevati subvencije po osnovu obradivog zemljišta, nafte i sertifikovane semenske robe. Poljoprivrednici to mogu da učine i elektronskim putem, ali mnogi traže pomoć referenta za ruralni razvoj, posebno oni koji su po osnovu svojih isprava prijavili svoja gazdinstva u e-Agraru. Proizvođači nemaju mnogo vremena za to, a u Kancelarijama za ruralni razvoj već su dugi redovi.

„Da pokušao sam, pokušavao sam ali još nisam uspeo da stignem do referenta ruralnog razvoja jer je moje gazdinstvo registrovano posredstvom isprava. Prošle godine sam rešio za jedan dan, ove godine još nisam uspeo da stignem, imam još dve nedelje, ali moraću da uzmem slobodan dan“ kaže Zoltan Feješ iz Dolina.

Prvi zadatak poljoprivrednika je da plodored unese u sistem, i tek nakon toga može da traži subvencije u visini od 18 hiljada dinara po hektaru. S obzirom da unos podataka i njihovu tačnost kontrolišu mnogo ozbiljnije nego prethodne godine, poljoprivrednici treba da obrate pažnju na mnogo toga. U slučaju pogrešnog unosa sistem neće prihvatiti podatke.

„Kako izgleda ove mere će se i dalje pooštravati, to znači da jako treba obratiti pažnju, posle će doći računi koje treba tražiti na benzinskim pumpama, isto kao i kod kupovine semena, u nadi da će poljoprivrednici i za to dobiti subvencije“ kaže Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika iz Kanjiže.

Prema najnovijim informacijama benzinske pumpe i proizvođači semenske robe spremni su za izdavanje računa. U slučaju da iz nekog razloga kod nekog proizvođača sistem iskaže pasivno gazdinstvo, vlasnik može da se žali, i za to ima 15 dana – dodala je predsednica Udruženja poljoprivrednika.

e-Agrar
poljoprivrednici

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.