Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ambroziju treba kositi na vreme

2020.07.23
18:12
2020.07.23
18:22
Forrás
Pannon RTV
Na mnogim mestima počela je da cveta ambrozija, što za one koji su alergični na ovaj korov znači i početak neprijatnog perioda.

Amborzija je u punom cvetu obično sredinom avgusta, a alergični će olakšanje osetiti tek sa prvim mrazevima.  U ovom periodu mnogi posežu za lekovima, jer im se pojavljuje obilan sekret u nosu i grlu. Stručnjaci kaže da bi efikasna zaštita bila košenje ovog korova na vreme. 

Pannon RTV

Snažan svrab očiju, nosa, kihanje. Onima koji pate od alergije na ambroziju ovo nisu nepoznati simptomi. Korovska biljka može izazvati mnogo neprijatnosti alergičnima. Među teške simptome, stručnjaci nabrajaju iritaciju disajnih puteva i nastanak astmatičnih napada. Alergija na ambroziju često se ispolji već u detinjstvu. Anet Nemet je od svoje desete godine osetljiva na ambroziju: „Lekar mi je preporučio pumpicu „Ventolin", obično to koristim, ili jednostavno više puta dnevno brišem nos."

Pannon RTV

Kako bi olakšali simptome mnogi se odlučuju za korišćenje lekova. Ovi proizvodi mogu imati i nuspojave, kao što su umor, pospanost. Rezultate može da da i povećana briga o higijeni doma, čime se smanjuje prisustvo polena u zatvorenom prostoru.

„Važno je često brisanje prašine, učestalo umivanje, ispiranje očiju, kao i usta i nosne šupljine. Na taj način uklanjamo nataloženi polen i ne unosimo ga dublje. Jednostavno,  čistom vodom često treba obliti sluznicu grla i nosa" kaže dr Margit Pajor, lekar opšte prakse. 

Pannon RTV

Efikasna preventiva može biti i košenje ambrozije na vreme, krajem juna pre nego što počne njeno masovno cvetanje u avgustu. 

ambrozija
alergija

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.