Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ambroziju treba kositi na vreme

2020.07.23
18:12
2020.07.23
18:22
Forrás
Pannon RTV
Na mnogim mestima počela je da cveta ambrozija, što za one koji su alergični na ovaj korov znači i početak neprijatnog perioda.

Amborzija je u punom cvetu obično sredinom avgusta, a alergični će olakšanje osetiti tek sa prvim mrazevima.  U ovom periodu mnogi posežu za lekovima, jer im se pojavljuje obilan sekret u nosu i grlu. Stručnjaci kaže da bi efikasna zaštita bila košenje ovog korova na vreme. 

Snažan svrab očiju, nosa, kihanje. Onima koji pate od alergije na ambroziju ovo nisu nepoznati simptomi. Korovska biljka može izazvati mnogo neprijatnosti alergičnima. Među teške simptome, stručnjaci nabrajaju iritaciju disajnih puteva i nastanak astmatičnih napada. Alergija na ambroziju često se ispolji već u detinjstvu. Anet Nemet je od svoje desete godine osetljiva na ambroziju: „Lekar mi je preporučio pumpicu „Ventolin", obično to koristim, ili jednostavno više puta dnevno brišem nos."

Kako bi olakšali simptome mnogi se odlučuju za korišćenje lekova. Ovi proizvodi mogu imati i nuspojave, kao što su umor, pospanost. Rezultate može da da i povećana briga o higijeni doma, čime se smanjuje prisustvo polena u zatvorenom prostoru.

„Važno je često brisanje prašine, učestalo umivanje, ispiranje očiju, kao i usta i nosne šupljine. Na taj način uklanjamo nataloženi polen i ne unosimo ga dublje. Jednostavno,  čistom vodom često treba obliti sluznicu grla i nosa" kaže dr Margit Pajor, lekar opšte prakse. 

Efikasna preventiva može biti i košenje ambrozije na vreme, krajem juna pre nego što počne njeno masovno cvetanje u avgustu. 

ambrozija
alergija

Slične vesti

Najnovije

09:49

Selo Banjska i dalje pod blokadom

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika takozvane kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. Selo je i dalje blokirano. U sukobu su poginula četiri napadača i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.
16:25, Frissítve: 19:41

Proslava u Vojlovici

Lokalna zajednica u Vojlovici proslavila je godišnjicu osveštenja Reformatske crkve i naseljavanje Sekelja iz Bukovine na ove prostore.

Najčitanije