Ugrás a tartalomra

Ana Brnabić i Andrej Plenković otvorili Hrvatski dom u Subotici

2023.06.23
20:19
2023.06.24
15:35
Forrás
Pannon RTV
Ana Brnabić i Andrej Plenković svečano su otvorili Hrvatski dom u Subotici. Izgradnju zgrade, u kojoj su smeštene tri hrvatske institucije u Vojvodini, u potpunosti je finansirala Hrvatska.

Svečanim presecanjem vrpce Hrvatski dom u Subotici je i zvanično otvorio svoja vrata. Izgradnju zgrade u potpunosti je finansirala Hrvatska Vlada. Investicija je koštala 1,8 miliona evra. U zgradi, odnosno u Hrvatskom domu, biće smeštene tri hrvatske institucije iz Vojvodine.

To su Hrvatsko nacionalno vijeće, nedjeljnik hrvatske zajednice „Hrvatska riječ“, kao i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, zahvalila je Hrvatskoj Vladi na podršci: „Teško je prositi vjerujte, ali Vaša podrška ide smjerom da ćete uskoro učiniti da krovna institucija bude u prilici i davati. Devet otvorenih gradilišta trenutno imamo. Jednako kao što smo Maticu u Subotici podigli, podići ćemo Maticu i u Monoštoru, Petrovaradinu, Sonti, Beogradu i Sremskoj Mitrovici.“

Hrvatska vlada je prošlog marta donela odluku da u značajno meri podrži hrvatske zajednice koje žive u susednim zemljama, rekao je Andrej Plenković u svom svečanom govoru u Hrvatskom domu. Kako je rekao, u tom pravcu su napravljeni i konkretni koraci, o čemu svedoči i izgradnja novog sedišta hrvatske zajednice. On je istakao da je imenovanje Tomislava Žigmanova za srpskog ministra za nacionalne manjina, dobar korak za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske: „Predsednica Vlade, gospođa Brnabić, dotaknula se kompleksnosti odnosa Hrvatske is Srbije, njih naravno opterećuju rezidualna pitanja iz vremena agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku. Ona su i dalje živa, mi smo i danas na sastanku ovde u Subotici kao i nekoliko tjedana ranije u Zagrebu govorili o svim tim temama koje su otvorene. Od pitanja nestalih, pitanja granice,pitanja procesuiranja ratnih zločina, ratnih šteta, svega onoga što opterećuje naše odnose, možemo sada već reći desetljećima, ali smo isto tako otvorili i sva aktualna pitanja unapređenja gospodarske suradnje, trgovinske razmene.“

Srbiji su važni dobrosusedski odnosi i Srbija iskreno radi na tom poljui, a sve u interesu da dve zemlje i čitav region napreduju, izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije. U tom interesu, od početka godine, predstavnici dveju zemalja zasedali su šest puta: „Posebno mi je drago i izuzetno me raduje bliska saradnja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji su svojim zalaganjem doprinele tome da se i svi mi ostali mnogo više posvetimo problemima i teškoćama sa kojima se oni suočavaju i da se svi oni bilo to ovde u Srbiji ili kod Vas u Hrvatskoj osećaju cenjeno i sigurno u svom položaju. Ova godina će biti upamćena i po tome što su 5. januara u Zagrebu potpisali deklaraciju o saradnji srba iz Hrvatske i hrvata iz Srbije Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac.“

Svečanoj primopredaji Hrvatskog doma, odnosno Matice, pored šefova vlada Srbije i Hrvatske, prisustvovala su četiri ministra, osam župana, trinaest sveštenika, deset načelnika ustanova i četiri predsednika nacionalnih saveta. Mađarski nacionalni savet predstavljao je Arpad Fremond.

Ana Brnabić
Andrej Plenković
Hrvatski dom
Subotica
Jasna Vojnić
Hrvatsko nacionalno vijeće

Najnovije

16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.
14:07

Eskalacija napetosti na Bliskom Istoku

Iran je na Izrael u subotu noću ispalio više od sto dronova i balističkih raketa kao odgovor na izraelski napad na ambasadu u Damasku. Sada je odluka o ratu ili miru u rukama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Nastavlja se potraga za telom Danke Ilić

Policija i dalje traga za telom male Danke Ilić. Pretraživana je Lazareva pećina koja se nalazi kod sela Zlot, Lazarev kanjon, kao i celokupno područje duž Zlotske reke.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.