Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Aniko Jeras: Poznavanje maternjeg jezika daje sigurnu osnovu

2020-05-30
16:00
2020-05-30
19:18
Forrás
Pannon RTV
U školskom paketu Mađarskog nacionalnog saveta naći će se školski pribor i literatura. Pored toga mađarski đaci prvaci dobiće i školsku torbu, zahvaljujući Savezu Rakoci.

Slično kao i ove godine, i u sledećoj se očekuje upis oko 1360 đaka. Đaci prvaci će školske poklon pakete dobiti već krajem avgusta a najkasnije do početka septembra. MNS nije zaboravio ni srednjoškolce, za učenike trećeg razreda organizuje tronedeljnu obuku srpskog jezika. Besplatna obuka počinje 6.jula i trajaće do kraja meseca, tokom koje će učenicima održati 80 intenzivnih časova srpskog jezika. Prijave se očekuju do 1.juna.

Aniko Jeras, predsednik IO MNS: “Od ključne je važnosti da skrenemo pažnju roditelja na to, da ne mogu dati veći poklon svom detetu, nego što je pružanje obrazovanja na mađarskom, tojest na maternjem jeziku. Pomislimo samo šta bi značilo, da se setimo školskih godina, da smo trebali učiti na srpskom jeziku. Mislim da dete u osnovi izražava svoje misli i kaže šta je u njemu na mađarskom. Znači razmišlja, sanja na mađarskom, najlakše broji i čita na mađarskom i verujem da znanje mađarskog, maternjeg jezika pruža sigurnu osnovu za kasniju nadogradnju."

Aniko Jeras
maternji jezik
škola
školski pribor
Mađarski Nacionalni Savet

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.