Ugrás a tartalomra

Bela kuća traži povlačenje srpske vojske, Beograd demantuje da je povišena borbena gotovost

2023.09.30
08:04
2023.09.30
08:14
Forrás
RTS
SAD prate raspoređivanje srpske vojske duž administrativne linije sa KiM, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost i pozvao na povlačenje tih snaga kako bi se smanjile napetosti. Vučić poručuje da nema povećanja borbene gotovosti.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je, na pres-konferenciji, nazvao "veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom" destabilizujućim razvojem događaja i pozvao Srbiju da povuče te snage i doprinese snižavanju napetosti, prenosi Rojters.

Kirbi je dodao da je NATO povećao svoje snage na KiM, kao rezultat zabrinjavajućeg ciklusa nasilja na tom području.

Naveo je i da kretanja srpske vojske duž administrativne linije obuhvataju "do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica", navodi Glas Amerike.

"Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja", rekao je Kirbi, ali je istakao da nema detaljnije obaveštajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.

Portparol Bele kuće kaže da "u ovom trenutku ne može da govori o stvarnoj nameri". Prema njegovim rečima, to je jedan od razloga zbog kojeg to pominju danas, kako bi, ističe, "javnim komentarima potkrepili razgovore iza zatvorenih vrata". Kirbi je zato ponovio da pozivaju Srbiju kroz diplomatske kanale "da povuče trupe", za koje kaže da su destabilizujuće i zabrinjavajuće.

Vučić: Nema povećanja borbene gotovosti VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti Vojske Srbije, ističući da to nije tačno i da to nije potpisao.

“Nemamo ni upola onoliko snaga koliko smo imali pre dva ili tri meseca“, rekao je Vučić.

Kako je 22. septembra prenela agencija Fonet, Vučić je, povodom informacije u nekim medijima da je kolona vojnih vozila primećena na magistralnom putu Kraljevo-Raška, rekao da su pojačane redovne aktivnosti Vojske Srbije, ali da nije naredio podizanje borbene gotovosti.

“Kada smo ranije podigli borbenu gotovost na najviši nivo, bilo je mnogo hiljada pripadnika naše vojske. To se u ovom trenutku ne dešava, ali su redovne aktivnosti nešto pojačane“, rekao je Vučić.

Poručio je i da će javnost biti obaveštena ukoliko bude bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

Bela kuća
Beograd
borbena gotovost
Džon Kirbi

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.