Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bence Tužon: Evropi je potrebna Srbija

2023.08.20
09:23
2023.08.20
16:04
Forrás
Pannon RTV
Pitanje sposobnosti Evropske unije da se suoči, sa jedne strane, sa Amerikom, a sa druge sa Dalekim Istokom, otvara mnoge dileme. EU bi bila jača sa Srbijom, ocenio je mađarski ministar pravde.

Proslavi velikog mađarskog državnog praznika Sent Ištvana na Paliću prisustvovao je i Bence Tužon, ministar pravde Mađarske. U razgovoru za dodatak Dnevnika na Panon RTV-u Tužon je ocenio da između dve zemlje na polju pravosuđa postoje brojni kontakti posredstvom kojih Mađarska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Veoma je važno veliko iskustvo koje smo stekli i mi želimo da pomognemo na tom putu i Srbiji prenesemo pomoć eksperata koja vodi ka priključenju Evropskoj uniji“ rekao je ministar Tužon.

Prema njegovim rečima između dva pravosuđa postoje brojni tradicionalni kontakti, kako u oblasti krivičnog, tako i na polju građanskog prava. „Ove sporazume, naravno, povremeno treba prekontrolisati, ali mislim da to nije najvažnije, već ono što će biti budućnost, zajednička budućnost dve zemlje. Smatram da tu imamo zajedničke zadatke, jer da bi mogli da podignemo konkurentost regiona, to treba da se dogodi i na polju prava. Moj predlog je da uspostavimo kontakte i u oblasti koja se odnosi na konkurentnost u oblasti prava, jer mi se nadamo da će Srbija uskoro biti deo Evropske unije“  rekao je  Bence Tužon za Panon RTV.

Prema njegovim rečima po pitanju konkurentnosti Evropska unija i cela Evropa ima ozbiljne dileme.

„S jedne strane suočava se sa Amerikom, a sa druge strane sa Dalekim Istokom. Da bi Evropa mogla da održi korak, potrebna joj je i Srbija, jer će sa njom Evropska unija biti snažnija. Međutim, važno je da zajednički razmišljamo o tome kako ovaj region možemo da učinimo konkurentnim. Kako da stvorimo pravila zbog kojih je konkurentnija“ kaže Tužon.

Mađarski ministar pravde kaže da se Evropska unija sastoji od ogromnog broja pravila, da je Unija inače preterano normirana. Ima veoma mnogo detaljnih pravila za koje verovatno ni ne postoji potreba, ili ne postoji potreba na način na koji ih primenjuje Evropska unija.

„O ovim pitanjima zajednički treba da razmišljamo. Zadatak Srbije nije samo da ispuni one kriterijume koji treba da vode ka priključenju Evropskoj uniji, već i da kada bude u Evropskoj uniji, da i ona doprinese jednom sistemu propisa koji će moći da povećaju ovu konkurentnost. Lično bih voleo da o tome imamo zajednička razmišljanja“ kaže Tužon.

Bence Tužon je ocenio da između dve zemlje postoji saradnja koja  nikada do sada nije bila ovako dobra, a da je  tome značajno doprineo i Savez vojvođanskih Mađara. „Ove odnose dve države treba neprestano dalje razvijati i nastaviti tim putem, ali i pronaći sve potencijale gde dve države mogu zajedno da sarađuju. To ne može da se ostvari bez SVM-a“ zaključio je Bence Tužon.

Bence Tužon
Palić
Evropa
Srbija
Sent Ištvan

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.