Ugrás a tartalomra

Beogradska organizacija SVM-a osnovana pre 12 godina

2023.12.01
12:24
2023.12.01
16:37
Forrás
Pannon RTV
Povodom godišnjice održan je prijem u glavnom gradu Srbije, razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima i pozivalo za izlazak na izbore 17. decembra u Srbiji.

Nakon 12 godina od osnivanja beogradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara broji više od 500 članova. Do sada su održali više od 200 zborova građana, izložbi i drugih manifestacija, koje su bile u službi jačanja srpsko-mađarskih veza. Nakon više godina čini se da je moguće da se u Beogradu ostvari njihova inicijativa o pokretanju srpsko-mađarske obdanišne grupe.

„Sa svoje strane sve smo učinili u cilju da funkcioniše dvojezična, srpsko-mađarska obdanišna grupa. Tačno smo utvrdili put kojim sada treba da idemo kako bi se naše zamisli ostvarile, i sigurno je da će se ostvariti. Završićemo posao“ rekao je Nebojša Marjanović, predsednik beogradskog odbora SVM-a.

Nebojša Marjanović kaže: nadalje žele da realizuju da se u jednoj osnovnoj školi u glavnom gradu Srbije pokrene obrazovanje na mađarskom, ili dvojezično, na srpskom i mađarskom. Osim toga, žele da nastave sa popularisanjem mađarske kulture u Beogradu, a žele da rade na tome i da štampa na mađarskom jeziku bude prisutna i u glavnom gradu.

„U beogradskoj organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara rade već 12 godina. To je započelo sa predsednikom Ištvanom Pastorom i smatram da treba da ih podržimo, da ih ohrabrimo da nastave sa svojim radom“ kaže Robert Jakša, državni sekretar za zaštitu životne sredine (SVM).

Beogradski gradski odbor SVM-a sada ima osam mesnih organizacija koje funkcionišu na prostoru glavnog grada.

„Savez vojvođanskih Mađara ne zastupa interese koji pogoduju samo Mađarima, već zastupamo interese svih. Znamo da smo mi jedna regionalna partija, da delujemo na prostoru Vojvodine, ali smatramo važnim i to da ovde i u Beogradu imamo jaku gradsku organizaciju. Vidimo da ova zajednička saradnja godinama već funkcioniše“ kazao je Jožef Kerekeš, državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije (SVM).

Ponovno pokretanje železničke linije između Subotice i Segedina, kao i skori završetak brze pruge Beograd – Budimpešta dobar je primer velikih rezultata srpsko-mađarske saradnje – rekao je na prijemu Boris Bajić, kandidat za republičkog poslanika na listi SVM-a. Mađare koji žive u glavnom gradu Srbije ohrabrio je da izađu na izbore i 17. decembra na glasanju za republički parlament  podrže listu Saveza vojvođanskih Mađara.

„Ovde u Beogradu, ali i u čitavoj Srbiji važno je da mi Mađari 17. decembra glasamo za broj 6, za listu Saveza vojvođanskih Mađara jer je to jedina lista koja može dalje da iznese ove velike projekte“ rekao je Boris Bajić, kandidat za republičkog poslanika na listi SVM-a.

Prijemu je, između ostalih, prisustvovao i Aleksandar Mirković, poslanik SNS-a u Skupštini grada. On je pozitivno ocenio dosadašnji zajednički rad sa Savezom vojvođanskih Mađara. Okupljene je pozvao da takođe 17. decembra na izborima za grad Beogradu daju svoj glas listi na kojoj se zajednički nalaze Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

SVM
Nebojša Marjanović
Robert Jakša
Jožef Kerekeš
Boris Bajić
Izbori 2023

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije