Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Besplatna analiza zemljišta za ratare u Kanjiži

2023.03.31
14:08
2023.03.31
16:34
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici sa teritorije opštine Kanjiža mogu da koriste besplatnu analizu plodnosti zemljišta. Zahtevi se prikupljaju do 3. aprila.

Jedan poljoprivrednik ima pravo na najviše pet uzoraka tla, na sopstvenom i državnom zemljištu, odnosno na parcelama koje su u zakupu. Na teritoriji opštine moguće je uraditi do 200 analiza. Proizvođači koji imaju poreska dugovanja do njihovog izmirenja ne mogu da koriste ovu besplatnu uslugu koju finansira lokalna samouprava. Rok za prijavljivanje je 31. oktobar. Prikupljanje zahteva, kao i ispunjavanje formulara, uzimanje uzoraka na terenu i laboratorijske analize uradiće saradnici Poljoprivredne stručne službe iz Sente.

„Nije potrebno napamet rasipati veštačko đubrivo, jer znamo kako su poslednjih godina drastično skočile cene veštačkog đubriva, dakle sada je potrebno racionalnije razmišljati. U uzorkovanju zemljišta postoje dve vrste koje radimo, pred jesen zbog osnovnog đubriva, a imamo i prolećno uzorkovanje, kada kontrolišemo nivo nitrogena u zemljištu, i u suštini oba su važna“ kaže Marko Bojan, agronom iz Kanjiže.

analiza
zemljište
ratar
Kanjiža
Senta
Marko Bojan

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.