Ugrás a tartalomra
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Bez pooštravanja mera uprkos vanrednoj epidemijskoj situaciji

2022.01.14
20:49
2022.01.14
20:55
Forrás
covid19.rs, Pannon RTV
Promena ima: skraćuje se obavezno vreme karantina i smanjuje se cena testova na korona virus. U isto vreme broj novozaraženih u Srbiji je i dalje visok.

Krizni štab Srbije je održao sednicu. Epidemiološku situaciju u zemlji stručnjaci su ocenili kao izuzetno tešku i vanrednu. U skladu sa tim su pozvali građane da se aktivno uključe u borbu protiv virusa, odnosno da se pridržavaju aktuelnih protivepidemijskih mera i da iskoriste priliku za vakcinaciju.

Postojeća pravila ostaju na snazi, nema pooštravanja.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Na sastanku je doneta odluka i o nekim izmenama - saopštio je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba. Jedna od njih je da se obaveza karantina skraćuje sa 10 na 7 dana. Pored toga, biće smanjena cena testova za one koji se testiraju na sopstveni zahtev. Cena pi-si-ar testova sada će umesto 9 hiljada biti 6 hiljada dinara, a brzog antigenskog testa biće snižena sa 3500 na 1800 dinara.

Škole u Srbiji će verovatno slediti vojvođanski model, odnosno srednjoškolci će u školu ići po kombinovanom modelu, dok će učenici osnovnih škola nastavu pohađati neposredno, u učionicama, ali konačna odluka o tome još nije doneta - rekao je Gojković.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo: „Ono što je dobro jeste što u ovom trenutku još uvek zdravstveni sistem, odnosno sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite i naše Kovid bolnice, nemaju uobičajeni prijem pacijenata sa težom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, a to govori u prilog upravo tome da je sadašnji soj, kako nam je rečeno od strane profesorke Jovanović, u Srbiji dominira omikron, i najvećim delom je i ovaj povećan broj zaraženih, i naglo povećanje broja zaraženih upravo posledica omikron soja."

Više od četrdeset odsto testiranih je zaraženo.

Broj novozaraženih korona virusom u Srbiji i dalje je visok. U poslednja 24 časa registrovan je 12721 novi slučaj zaraze korona virusom. Stručnjaci su testirali više od 31.000 uzoraka.

Borbu protiv virusa izgubile su 23 osobe. Na bolničkom lečenju se nalazi 2368 pacijenata, a 103 osobe u životu održavaju aparati.

U Užicu je jedna šesnaestogodišnja devojka preminula od posledica korona virusa. U lokalnoj bolnici, lekari su se četiri meseca borili da spasu mladi život, ali na kraju, uprkos svim naporima, nisu uspeli. Devojku su u životu održavali uz pomoć respiratora, ali je na kraju je ipak preminula - saopštili su nadležni.

korona virus
epidemija
krizni štab
Zoran Gojković
promene

Najnovije

15:11, Frissítve: 17:42

Brini o zubima i osmehni se zdravo

Treća sedmica u maju posvećena je zdravlju zuba. Do 22. maja širom Srbije stomatolozi će skrenuti pažnju na važnost zdravlja usta i zuba, jer je to deo opšteg zdravlja pojedinca.
15:18, Frissítve: 17:42

Poskupljuje i letovanje

Inflacija i rast cena izazvani ratom u Ukrajini neće poštedeti ni sektor turizma. Cene goriva stalno rastu, pa su zbog toga i prevoznici i turističke agencije primorane da prilagođavaju i svoje ponude.

Najčitanije

Apel za pomoć porodici iz Kelebije

Pre godinu dana ekipa Panon RTV-a je već snimila prilog o ovoj porodici, kada su mnogi gledaoci i slušaoci pritekli u pomoć, ali se od tada Ljubičino zdravstveno stanje mnogo pogoršalo, najveća je potreba za pelenama.

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.