Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Bicikli za decu

2021.07.14
20:08
2021.07.14
20:24
Forrás
Pannon RTV
Mađarski katolički „Karitas" poklonio je 40 bicikli deci iz „Lurko" kuće u Hajdukovu i velikim porodicama Subotice i Hajdukova. U realizaciji akcije učestvovao je i subotički „Karitas".
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Deca i njihovi pratioci su se saradnicima mađarskog katoličkog „Karitasa" sreli na teritoriji Mađarske, na kilometar od graničnog prelaza Ašothalom-Bački Vinogradi. Deca su mogla da izaberu bicikle po svojoj volji.

Elod Joža kaže:

„Jako se radujem biciklu.

- Voliš da se voziš?

- Da, jako."

Ana Juhas priča: „Meni se ovaj bicikl jako dopao zbog boje, a i jako volim da vozim bicikl. Pomogao mi je brat, jer se on razume u bicikle. Nije ni nizak, baš mi odgovara visina."

Mađarski katolički „Karitas" akcije pomoći organizuje i sprovodi zajedno sa subotičkim „Karitasom". I za ovu akciju je od nas tražio pomoć, kaže Gabor Ric, direktor subotičkog „Karitasa".

„Pre otprilike deset dana dobili smo zahtev od Mađarskog katoličkog „Karitasa" da pomognemo da se prevezu, na drugu stranu granice, ovi bicikli. Zbog toga smo sada ovde. Ovde je i Udruženje velikih porodica „Kolibri" i Udruženje velikih porodica „Smajl", deca i članovi „Lurko" kuće iz Hajdukova."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Noemi Feher aktivista Udruženja velikih porodica „Smajl" kaže: „Ovde smo zato da oni koji to ne mogu da reše da naprave ovlašćenje, da mogu da pređu preko granice, ili ako slučajno nemaju pasoše, jer je mnogo onih kojima je to skupo, ili im se jednostavno nije uklopilo u dnevne aktivnosti, te ćemo mi da prenesemo bicikle."

„Došao sam jer jako volim da vozim bicikl, i to i radim redovno. Dakle, ako ima neka tura, tamo sam redovno, i volim da pomažem ljudima" kaže Natanijel Palić.

Direktor Mađarskog katoličkog „Karitasa" kaže da ovo nije prvi put da se sreću sa svojim korisnicima i sada su želeli da ih obraduju.

„U okviru naše lekarske misije već više puta smo dolazili proteklih godina i videli da sa mnogo stvari možemo da im priredimo veliku radost. Sada smo odlučili da ovog leta donesemo bicikle kojima mogu bolje da iskoriste svoje slobodno vreme. Tako smo i uspeli da donesemo četrdeset bicikli i da im poklonimo" rekao je Gabor Eči, direktor Mađarskog katoličkog „Karitasa".

Nakon predaje poklona deca i njihovi pratioci seli su na bicikle i tako se prevezli preko mađarsko-srpske granice.

bicikli
Karitas
Mađarski
Subotica
Hajdukovo
porodica
Lurko

Najnovije

16:25, Frissítve: 16:39

Šire ostvarivanje prava nacionalnih zajednica

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije je po četvrti put organizovalo sastanak povodom akcionog plana za period 2022-2025. godine. Pomenuti dokument bavi se ostvarivanjem prava nacionalnih manjina.
15:55, Frissítve: 16:01

Velika investicija stiže u Mađarsku

Najavili su najveću investiciju Mađarske do sada. Kineska kompanija „Contemporary Amperex Technology Co. Limited" (CATL), najveći svetski proizvođač akumulatora, u Debrecinu osniva svoju drugu evropsku fabriku.
17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.