Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Biciklistička tura prijateljstva Kiškunhalaš-Subotica

2023.08.26
16:41
2023.08.26
17:11
Forrás
Pannon RTV
Biciklistička tura prijateljstva Kiškunhalaš-Subotica je okupila više od 200 učesnika koji su u jednom pravcu prešli skoro 50 kilometara, odnosno ukupno oko 100 kilometara.

Iz Kiškunhalaša i okolnih naselja su u Suboticu stigli biciklisti obučeni u drečavo zelene majice, došli su kako bi učestvovali na 12. Biciklističkoj turi prijateljstva Kiškunhalaš-Subotica. Ove godine u već tradicionalnoj manifestaciji je učestvovalo gotovo 250 ljudi. Svrha ove manifestacije, osim jačanja saradnje dveju zajednica, je i promocija biciklizma između dva bratska grada.

Učesnici biciklističke ture prijateljstva Kiškunhalaš-Subotica su došli u Suboticu sa sportskim biciklima, tandem biciklima, ženskim, muškim i dečjim biciklima, pa čak i biciklom sa džinovskim točkovima. Magdolna Font iz Šoltvadkerta voli da vozi bicikl u društvu, a ni veće udaljenosti i vrućina ne predstavljaju joj problem. “Došli smo još dok je bila relativna hladovina, tako da prvih 25 kilometara apsolutno nije predstavljalo opterećenje. Kad smo stigli do granice, vreme je već bilo sunčano, bilo je malo hlada, a mi smo se počeli znojiti. Za mene je od granice do ovde bio najteži deo puta. Samo tvrdi beton i samo toplota.”

Nakon što su prešli udaljenost od otprilike 50 kilometara, stigli su u Suboticu i preko Radijalca su došli do svoje prve stanice kod Sinagoge, gde je pristiglo više od 200 biciklista iz Mađarske. Manifestacija je, kao i svake godine, deo programa povodom predstojećeg Dana grada Subotice. Inače, od 2011. godine biciklisti iz Kiškunhalaša posećuju grad na severu Bačke svake godine krajem avgusta, pre Dana grada Subotice. Imre Kern, zamenik gradonačelnika, Subotica: „Među bratskim gradovima, najsadržajniji i najbolji odnos imamo sa Kiškunhalašem. Ne govorimo samo o saradnji na polju kulture, nego mislim da je najvažnije da zajedno, kroz IPA projekte, možemo da realizujemo ozbiljne investicije. Ove godine, krajem septembra, ćemo završiti projektovanje Logističkog centra. U narednom IPA programu ćemo imati za cilj da predstavimo turistički sadržaj dve gradske kuće. To uključuje i obnovu krovne konstrukcije Gradske kuće u Subotici.”

Program je započeo pre 13 godina sa 20 biciklista, a od tada je vrlo popularna biciklistička tura koja povezuje dva bratska grada, čiji moto je ove godine jedan citat Kostolanjija: „Život nam je dat da ga iskoristimo.“ Gabor Kiralj, organizator, Kiškunhalaš, Mađarska: "Ono što je ovde zanimljivo, a mislimo da je jako dobro, a čini se da je privlačno i učesnicima, je da svake godine vidimo jednu prelepu zgradu izvan programa, izvan biciklizma, jednu prelepu zgradu grada. Sada je izbor pao na Franjevačku crkvu, tako da ćemo se sada tamo uputiti. To je takođe lepo, lepo mesto, sada ćemo to da pogledamo. Prošle godine smo pogledali Gradsku biblioteku, pre toga Sinagogu, a pre toga Gradsku kuću."

Nakon obilaska Franjevačke crkve bicikliste čeka sladoled, ručak, a zatim istim putem povratak u Mađarsku. Biciklisti iz Subotice će doći u uzvratnu posetu u maju na Dan grada Kiškunhalaša.

bicikle
biciklistička tura
Kiškunhalaš
Subotica

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.