Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Borba protiv trgovine ljudima u Srbiji – u projektu je učestvovala i Subotica

2020.11.19
17:05
2020.11.19
17:11
Forrás
Pannon RTV
Saradnici Nacionalne službe za zapošljavanje pružaju informacije o eksploataciji radne snage.

Subotica je takođe učestvovala u projektu pod nazivom „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji", saopštio je Ilija Đukanović. Član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite je rekao da se projekat završava u novembru.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Saradnici Nacionalne službe za zapošljavanje obaveštavaju sve osobe koje kod njih traže posao, o svemu što treba znati o radnoj eksploataciji, rekla je na konferenciji za novinare savetnica u NSZ, Elvira Seči Erdman. Ona je objasnila da se radna eksploatacija može desiti i ovde i u inostranstvu, ali Nacionalna služba za zapošljavanje detaljno kontroliše kako samu kompaniju, tako i uslove rada u koje šalje radnike.

Elvira Seči Erdman, savetnica za zapošljavanje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala u Suboici: „Pored posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih u Srbiji, Nacionalna služba za zapošljavanje posreduje i prilikom potrage za poslom u inostranstvu. Pre nekoliko godina posredovali smo prilikom zapošljavanja medicinskih sestara u Nemačkoj. Interesovanje je bilo prilično veliko, i to se odvijalo na republičkom nivou. Iz Subotice je konkretno oko 10 madicinskih sestara dobilo posao tamo u Nemačkoj. One su pre toga pohađale kurs nemačkog jezika, i imale su sve potrebna informacije o tome kako će se tamo odvijati posao."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Tokom projekta, koji traje od maja do novembra, osnovana je radna grupa za sprečavanje radne eksploatacije i održana je jedna onlajn konferencija. Pored Subotice, u projektu su učestvovali i stručnjaci iz Niša, Vranja, Šapca i Sremske Mitrovice.

Ilija Đukanović, član zadužen za oblast socijalne zaštite, Gradsko veće Subotice: „Flajer je napisan tako da ostane aktuelan duži vremenski period i da ne budemo vezani za vreme kada je u pitanju njegova distribuciju. Štampan je u pet hiljada primeraka, tako da će biti dostupan mnogima. Do kraja novembra biće napravljen i video spot na temu radne eksploatacije, u kojem su učestvovali volonteri Crvenog krsta Subotica. U tom smislu, gradu će biti potrebna i pomoć lokalnih medija u prikazivanju spota."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Program je realizovan u saradnji Saveta Evrope, Udruženja građana za borbu protiv nasilja „Atina" iz Beograda i radnih grupa na nivou lokalnih samouprava.

borba protiv trgovine ljudima
Srbija
Subotica
Ilija Đukanović

Najnovije

14:03

Nagrađeni talenti iz Vojvodine

U Subotici je održana svečanost na kojoj su nagrađeni izvrsni mađarski đaci i studenti iz Vojvodine, izabrani su "Ambasadori talenta". Pobednici su dobili prigodnu plaketu, prigodni poklon i podsticaj koji im je obezbedio Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.