Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Brini o zubima i osmehni se zdravo

2022.05.17
15:11
2022.05.17
17:42
Forrás
Pannon RTV
Treća sedmica u maju posvećena je zdravlju zuba. Do 22. maja širom Srbije stomatolozi će skrenuti pažnju na važnost zdravlja usta i zuba, jer je to deo opšteg zdravlja pojedinca.

Slogan ovogodišnje nedelje zdravlja je „Osmehni se zdravo". Stručnjaci subotičkog Zavoda za javno zdravlje narednih dana održaće onlajn radionice za predškolske ustanove.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Prema jednom istraživanju iz 2019. godine polovina stanovništva Srbije ne pere zube, a više od devet odsto, odnosno svaki osmi odrasli stanovnik nema zube. Institut za javno zdravlje Srbije „Batut" ukazuje i na to da među odraslim stanovništvom svega 8,5 odsto ima sve svoje zube. Veoma mali broj građana odlazi na preventivne preglede kod stomatologa. A, bez odgovarajuće higijene usta nema ni zdravih zuba. Procena je da 92 odsto stanovništva pati od karijesa, ili neke druge bolesti usta.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života. Ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje, uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni i usne. Važno je zbog toga što bolesti usta i zuba mogu biti žarište različitih infekcija. Mogu da oštete naše vitalne organe, kao što su na primer, srce, zglobovi, mogu prouzrokovati bol, poremećaj funkcije žvakanja, govora, kao i psihološke probleme i to je posebno izraženo kod mladih osoba" rekla je dr Zorica V. Dragaš, stručnjak Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Prema savetima stomatologa potrebno je svakodnevno najmanje dva puta prati zube, dalje se preporučuje da se najmanje jednom godišnje ode na preventivni pregled kod zubara.

Ove sedmice smo navikli da imamo centralne manifestacije, da ulazimo u škole, vrtiće, pravimo priredbe, međutim, ove godine zbog ove situacije nećemo ići u škole, nećemo imati centralnu manifestaciju, ali smo u okviru Doma zdravlja u Dečijem dispanzeru organizovali prijem dece koja će dolaziti. Svako dete će biti primljeno, obradovano nekim prigodnim poklonom i savetima koji će unaprediti njihovo oralno zdravlje" kaže dr Sonja Krdžović, stomatolog Doma zdravlja u Subotici.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Zdravlje zuba mnogi često smatraju manje važnim, a kod zubara ne odlaze zbog straha ili neke prethodno doživljene neugodnosti.

Loši zubi mogu biti uzrok više bolesti, zbog toga je važno da se redovno odlazi na kontrolu kod zubara. Brigu o higijeni usta i zuba potrebno je započeti već u najranijem uzrastu. Prema rečima stručnjaka već sa izbijanjem prvih zuba treba otpočeti sa pranjem zubića, a preporučuje se i da bebe sa napunjenih godinu dana života odvedu kod stomatologa.

zub
zuba
Zavod za javno zdravlje Subotica

Najnovije

14:31

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.