Ugrás a tartalomra

Brnabić: Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost

2022.05.10
14:43
2022.05.10
16:57
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je, kao kulturnoj prestonici Evrope 2022, održana centralna svečanost povodom Dana Evrope. Tim povodom na više lokacija u gradu su pripremljeni besplatni koncerti i brojna dešavanja.

Svečanost je otpočela u popodnevnim časovima na Trgu Slobode. U okviru Festivala Evrope predstavile su se države članice Evropske unije. Posetioci su imali prilike da obiđu i degustiraju ono što su zemlje članice unije pripremile.

„Ovde ljudi žive zajedno, ne jedni pored drugih i mislim da smo mi najbolji primer za region, kako može da se živi i u različitosti, a opet, ne kvareći jedno jedinstvo i jedan jasan suživot" rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije ukazala je na to da je Evropska unija stvorena na temeljima slobode nacija.

„Srbija ima zaista jasnu evropsku budućnost, a verujemo i zapadni Balkan, jer vremena koja dolaze nisu ni malo laka. Biće mnogo izazova i u ekonomskom i u socijalnom, zdravstvenom, energetskom, bezbednosnom smislu i mislim da samo zajedno možemo da osiguramo mir i stabilnost, a to je ono što naši građani očekuju."

Robert Šuman, francuski ministar spoljnih poslova je u svom obraćanju 9. maja 1950. godine inicirao stvaranje evropske unije za ugalj i gvožđe. To je bio temelj današnje Evropske unije.

Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije izjavio je: „Nemojmo da zaboravimo da je 1950. godine samo pet godina nakon Drugog svetskog rata, sadašnje članice Evropske unije bile su nezavisne države koje su odlučile da je jedini način da se pobedi rat, ujedinjenje njihovih suvereniteta."

Evropski put je danas važniji nego ikada, naglasila je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

„Evropska unija je najveći donator, investitor i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije. Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost."

Tokom večeri za posetioce su na Trgu Slobode i u Kreativnoj četvrti organizovani brojni koncerti.

Evropa
Srbija

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.