Ugrás a tartalomra

Broj biciklista u Novom Sadu se za deset godina učetvorostručio

2022.04.08
09:25
2022.04.08
16:08
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji, srazmerno broju stanovnika, u Novom Sadu ima najviše biciklista.

Za deset godina njihov se broj učetvorostručio, pa se procenjuje da ih ima više od 40.000. Tome je uveliko doprineo razvoj infrastrukture, kao i delovanje brojnih biciklističkih udruženja, njihova saradnja s gradom, te akcije podizanja svesti i predavanja.

Nema parkinga, nema autobusa, ali želite brzo da stignete od jedne tačke na drugu? Postoji rešenje: idemo na bicikl! Novi Sad je umrežen biciklističkim stazama, tako da s jednog kraja grada na drugi možemo doći gotovo nesmetano i sigurno.

Biciklističke staze i biciklistički putevi - postoji mreža od gotovo 100 kilometara koja stoji na raspolaganju za bicikliste.

Vladiša Botović: "Zapravo mislim da je prilično lepo sređeno. Sve ulice imaju  biciklističku stazu, što je velika prednost. Mnogo je lakše biciklom, nego na primer, kolima ili nešto tako. Za neke bliže potrebe savršeno."

Poznato je da bicikl ne zagađuje životnu sredinu, a dobro utiče i na naše zdravlje.

Gordana Popović: "Zašto je dobro? Zato što se pre stigne nego kolima. Ja sam jutros bila svedok toga, jer sam išla kolima i jedno 45 minuta sam prolazila ulicama grada. A drugo, ravno je, zdravo je, lepo je, sunčamo se, staze su odlične."

Prema istraživanju iz 2019. godine, udeo biciklista u Novom Sadu porastao je s 2,5 posto na gotovo 10 posto za deset godina. Od Futoga, recimo, preko Veternika sada možemo i na dvotočkašu da stignemo do centra grada.

Vladimir Zdravković, predsednik Novosadske biciklističke inicijative: „Za poslednjih deset godina se poprilično vide promene i ulaganja značajno u biciklističku infrastrukturu. Jedna od, da kažemo najbitnijih, nama najbliža investicija je i sama rekonstrukcija Futoške i Futoškog puta, a takođe i jedan od glavnih razloga, pored Mosta Slobode, takođe jedan od glavnih razloga, zbog čega se sama Inicijativa osnovala je da se ta kompletna rekonstrukcija zapravo desi."

Grad je takođe formirao radnu grupu za poboljšanje biciklističkog saobraćaja, koja redovno prati gde su potrebna dalja poboljšanja. Ove godine, na primer, u planu je izgradnja biciklističke staze između Novog Sada i Rumenke. Inače, grad je u protekle dve godine subvencionisao i kupovinu bicikala. Na tri konkursa 3.300 stanovnika dobilo je po 10.000 dinara za ovu namenu.

bicikl
biciklisti
Novi Sad

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.