Ugrás a tartalomra

Brza pruga Subotica – Beograd biće završena do 2024. godine

2023.11.21
17:37
2023.11.21
18:19
Forrás
Pannon RTV
Goran Vesić, ministar građevinarstva bio je u poseti Subotici kada je najavio da će brza pruga biti završena do kraja naredne godine.

Očekuje se da radovi na obnovi Železničke stanice u Subotici budu završeni narednog proleća, a železnička pruga brzog voza između Subotice i Beograda prema planovima biće potpuno završena do kraja 2024. godine. Ovo je najavio Goran Vesić tokom posete Subotici. Ministar građevinarstva Srbije posetio je radove na obnovi Železničke stanice u Subotici i potvrdio da će krajem novembra krenuti putnički saobraćaj između Subotice i Segedina. U planu je da uskoro vozovi saobraćaju na tri sata između dva pogranična grada.

Prva zgrada Železničke stanice u Subotici otvorena je 1869. godine, kada je i započeo železnički saobraćaj između Subotice i Segedina. U planu je da se subotička Železnička stanica vrati u prvobitno stanje, a radovi bi, kako se očekuje, trebali da budu završeni do proleća.

Zgrada Železničke stanice proširena je 1883. godine, a između dva svetska rata dobila je svoj konačni izgled. Radove koji sada teku na njenoj obnovi obišao je i Goran Vesić, ministar građevinarstva u Vladi Srbije.

„U saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture sačuvaćemo značajne stare elemente objekta, a ova železnička zgrada simboliše i ponovni procvat Subotice, upravo kao što je izgradnja železničke pruge u drugoj polovini 19. veka dovela do naglog razvoja Subotice. Sada u 21. veku zahvaljujući brzom vozu koji prolazi kroz Suboticu, mnogo toga dobrog će doneti Subotici i zbog toga je za grad važna izgradnja brze železnice.“

Ministar je dodao da će radovi na brzoj pruzi između Beograda i Subotice biti završeni do kraja naredne godine, a poslovi se odvijaju u brzom tempu, na pojedinim deonicama radi se i noću. Srbija je kupila pet kineskih brzih vozova, i od toga tri kompozicije stižu u martu, rekao je Vesić. Obećao je da će se od marta 2025. godine sa jednim stajanjem u Novom Sadu od Subotice do Beograda stizati za sat i 10 minuta. Prema rečima ministra mađarska deonica biće završena do kraja 2025. godine, i prema planovima tokom 2026. godine u celokupnoj dužini funkcionisaće brza pruga između Beograda i Budimpešte. Na subotičkoj Železničkoj stanici biće organizovana srpska i mađarska kontrola policije i carine, a nakon toga voz neće stajati do Budimpešte. Putnici koji kreću iz Budimpešte tamo će obaviti carinsku i pasošku kontrolu, rekao je Goran Vesić.

Istovremeno je najavio da će podvožnjak u ulici Maksima Gorkog u Subotici do kraja decembra biti završen i otvoren za saobraćaj. Ministar građevinarstva je potvrdio da će do kraja novembra krenuti putnički železnički saobraćaj na liniji Subotica – Segedin.

„Prvobitna informacija je bila da imamo problema jer vozovi iz Srbije nisu sertifikovani u Mađarskoj. Imali smo pregovore sa Janoš Lazarom, mojim kolegom i sa ministrima unutrašnjih poslova dve zemlje, mislim prošle nedelje, i rešili smo ovaj problem, dakle naše kompozicije su dobile odgovarajuće sertifikate. Naš plan je da polasci budu na tri sata. Naši prvi planovi predviđali su samo dva polaska, jer su saobraćali samo mađarski vozovi, ali pošto će i naši voziti, priprema se novi plan sa novim predlozima. Ne znam da li će ovi polasci na tri sata odmah moći da se ostvare od prvog dana, ali plan je da u najskorije vreme vozovi saobraćaju na tri sata.“

U početku u vozu će se obavljati zajednička srpsko-mađarska pasoška i carinska kontrola, dakle tokom vožnje, a kasnije, kada bude završena segedinska železnička stanica, u Segedinu će biti objedinjena carinska i pasoška kontrola.

brza pruga
Subotica
Beograd
Goran Vesić
ministar građevinarstva

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.