Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Budžet opštine Bačke Topole u narednoj godini iznosiće skoro 1,4 milijarde dinara

2022.12.22
15:16
2022.12.22
17:50
Forrás
Pannon RTV
Na sednici predstavničkog odbora opštine Bačke Topole prihvaćen je predlog budžeta za narednu godinu. Prema rečima čelnika opštine obezbeđena su sredstva za veće investicije, poput izgradnje zatvorenog bazena i renoviranja nekadašnjeg hotela.

Predstavnički odbor opštine Bačke Topole usvojio je odluke o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti i zabrani nomadske ispaše. Prema novoj uredbi, od 1. decembra do 1. aprila zabranjena je ispaša životinja kako bi se sprečilo da životinje oštete uljanu repicu, pšenicu i ječam.

Silvija Sabo Sabadoš, predsednica Poljoprivrednog odbora, Bačka Topola: „Nomadska ispaša je bila glavni problem, jer je nanela najveću štetu, a meštani nisu mogli da nađu rešenje za to. Sada ovim, lokalni terenski čuvar može sam da izvede radove, kaznu, protokol, tako da se to može koristiti i kao osnova na sudskom ročištu, i time olakša proces.“

Budžet za 2023. godinu iznosi milijardu i 392 miliona dinara. Nastavak započetih projekata je prioritet u narednoj godini, a za izgradnju zatvorenog bazena opredeljeno je 75 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju nekadašnjeg hotela predviđeno 65 miliona dinara. Ove sume novca predstavljale bi sopstveni udeo, pomoć uz koju bi opština mogla da dobije dodatna tenderska sredstva.

Adrian Satmari, gradonačelnik Bačke Topole: „Želimo da ovu zgradu transformišemo u multifunkcionalnu zgradu, i ovih 65 miliona dinara tretiraćemo kao sopstveni udeo. Ugovoreni radovi moraju biti završeni do sredine 2023. godine, nakon čega ćemo morati da obavimo kupovinu opreme. Verujem da će javna uprava moći da se useli u ovu novu, modernu zgradu krajem sledeće godine, najkasnije početkom 2024.“

Budžetom za narednu godinu predviđena je i ugradnja savremenog hlorinatora kojim će se dodatno poboljšati kvalitet vode za piće u gradu. Prihvaćen je i prenos vlasništva nad javnim preduzećem Standard u Staroj Moravici, sa mesne zajednice Stara Moravica na opštinu Bačka Topola. Preduzeće o kojem je reč biće pripojeno u Javno preduzeće Komgrad, a ubuduće će ovo javno preduzeće obavljati komunalne delatnosti i u Staroj Moravici.

Bačka Topola
budžet

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.