Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Bunarić: Duhovna obnova vernika na proštenju

2019-08-25
17:55
2019-08-25
18:03
Forrás
Pannon RTV
Uprkos iznenadnom pljusku, jutros je velik broj vernika stiglo na Svetište Bunarić nadomak Subotice. Danas je proštenje, najveći praznik Marijinog svetišta.

Svetište je dobro poznato među vernicima Subotice i okoline, ali mnogi hodočasnici dolaze iz udaljenijih naselja. Za vernike je održana svečana sveta misa. Proštenje za mnoge znači duševni mir i jačanje vere.

Vernici su flaše punili svetom vodom sa Bunarića, mnogi od hodočasnika se umivaju i peru obolele delove tela. Limoza Ledavai iz Subotice takođe veruje u lekovitu moć vode: “Ovde smo svake godine. Uglavnom dolazimo na jutarnju misu. Naravno da verujemo u lekovitu moć vode. Ona je deo Marijinih praznika, uvek ponesemo kući malo vode. Popijemo po gutljaj i držimo je u stanu. Od malih nogu tako radimo.”

Svečanu misu celebrirao je subotički biskup Janoš Penzeš. Hodočasnimia se obratio i župnik Jožef Sakalj. Kao narodu Blažene Device, vrlo je važno posećivati Marijina svetišta jer vernici u ovim prilikama dobijaju potvrdu da pripadaju Marijinom narodu – naglasio je on, misleći na mađarsku naciju.

“Kao što se dete vraća kući svojoj majci i brine o njoj, tako se i mi brinemo za svetište Blažene Device Marije. Posećujemo ih i verujemo da ćemo na njen zagovor dobiti nebesku milost u interesu postizanja ličnih uverenja, ali i kao nacija se možemo moliti. Kao nacija, možemo joj se obratiti, kao Marijina zemlja, kao Marijin narod“ rekao je župnik.

Ljude na Marijino svetište svakako dovodi vera – rekao je Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je dodao, kada smo zajedno, stvaramo zajednicu. “Ne samo vera, već i naš maternji jezik i nasleđe, tradicija koja više od hiljadu godina gleda na Marijinu zemju, naciju i zajednicu koju nam je Sent Ištvan ostavio kao nasleđe“ rekao je Hajnal.

Sećanje na Mariju ima veoma važnu ulogu u emotivnom svetu ljudi – naglasio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: “Jedna je od manifestacija njihove vezanosti za Crkvu i veru. To nije samo slučaj na Bunariću, to se vidi i u Doroslovu. Nadam se da će to biti još izraženije u narednim vremenima."

Nakon svečane mise, mnogi su zapalili sveće i  pomolili se. Prisustvovanje svečanom bogosluženju, pijenje i umivanje vodom za koju se veruje da je lekovita, znači neku vrstu ritualnog duhovnog kupanja i umivanja.

vera
Proštenje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije