Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Centralno obeležavanje racije iz 1942. održano u Titelu

2019.01.04
20:24
2019.01.04
20:44
Forrás
Pannon RTV
Danas je u Titelu održano centralna komemoracija nevinih žrtava iz 1942. godine.

U raciji je 1942. godine u 16 naselja u Bačkoj ubijeno više od 4 hiljade Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Racija je u Titelu započela 10. januara 1942. godine, kada su uhvaćene meštane prvo odveli do gradske kuće, a zatim su likvidirali 51 osobu na obali Tise i okolnim brežuljcima. Bogosluženje je predvodio episkop bački Irinej Bulović. Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio značaj izricanja istine u procesu srpsko-mađarskog pomirenja. Gradonačelnik Titela Dragan Božić je podsetio na izreku da čovek toliko vredi koliko ume da oprosti, te je dodao i da čovek vredi onoliko koliko pamti.

Na kraju komemoracije su položeni venci kod spomen ploče na fasadi srpske pravoslavne crkve u Titelu. Odgovorne za zločine u šajkaškom kraju su još tokom hortijevog režima pozvali na odgovornost 1943. godine, a nakon II Svetskog rata je Budimpešta predala Jugoslaviji glavnog krivca, koji je zbog ratnih zločina pogubljen.

Tokom jugoslovenske vojne uprave 1944-45 godine su partizanske jedinice na etničkom principu, bez suđenja, izvršile odmazdu čije žrtve nisu bili samo Mađari već i Srbi drugačijih uverenja.

U znaku istorijskog pomirenja su predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Tomislav Nikolić 2013. godine u Čurugu zajednički odali počast žrtvama oba naroda. Prije toga je mađarski predsednik u skupštini Srbije u svom govoru zatražio oprost na zločine koje su Mađari počinili tokom II Svetskog rata.

racija

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!