Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Centrom Novog Sada čuje se muzika

2020-08-12
15:35
2020-08-12
15:55
Forrás
Pannon RTV
Ima onih koji decenijama zarađuju svoj hleb kao ulični muzičari, drugi iz hobija i u potrazi za nekom zaradom uzimaju instrument u ruke na ulici.

Širom sveta prolaznici se sreću sa uličnim muzičarima. Nije drugačije ni u Novom Sadu, gde su ulični muzičari decenijska tradicija. Šetnja centrom vojvođanskog grada uvek je praćena i muzičkom podlogom.

U centru Novog Sada kroz vrevu prolaznika, iz niša kapija, uvek se probijaju i zvuci pesama. Ulične muzičare, naravno, najpre možemo da sretnemo u najprometnijim ulicama, pre svega u pešačkoj zoni. Na Trgu Slobode, u Zmaj Jovinoj ili Dunavskoj ulici, čuju se različiti instrumenti i raznolika muzika. Pojedina poznata lica srećemo godinama, možda i decenijama, ali s vremena na vreme pojavljuju se i novi izvođači. „Ima već 15 do 20 godina da sviram na ulici. Pre sam imao grupu, svirao sam u svim pravcima i sa svima, ali došao je trenutak da smo se svi razlišli i morao sam da pristanem na kompromis. Mada ovo nije kompromis i mislim da su ulični muzičari najbolji, i mnogo zvezda je došlo sa ulice" kaže Kristijan Kostić „Bleki".

I sa materijalne strane ovo može biti zadovoljavajući dopunski posao, ali oni koji se redovno pojavljuju na ulici, sebi mogu da obezbede i egzistenciju. Prihodi su, naravno, neujednačeni. „Uglavnom se retko događa da neko stane, dok sam sviram, radije u prolazu daju novac. Kada sviram sa više ljudi, onda obično i stanu da poslušaju i plate. Koliko god da je, hvala im, naravno. Što se vremenskih uslova tiče, dosta je čudno da je bolja zima nego leto, bar iz finansijskog ugla. Pošto su praznici, nova godina, ljudi su raspoloženiji i rado troše" kaže Danijel Sethaler.

Bilo da je u pitanju hobi ili zanimanje, većina ih naglašava da je to i stil života i da muziciranje na ulici ima posebnu draž. „Ulično iskustvo je nešto što nigde drugde nisam doživeo, mada sam prošao mnogo gradova i država i aktivno se bavim muzikom. Sviram u klubovima, restoranima, na brodovima, ali tako nešto kao što je ovo, teško može da oponaša neki klub" kaže Stefan Sethaler.

Za razliku od drugih evropskih gradova, u Novom Sadu nisu doneta pravila za ulične muzičare. Izvođači kažu njihov rad bi olakšalo ukoliko bi uslovi i njihov položaj bili zakonski regulisani.

muzika
Novi Sad
centar
ulični muzičar
hobi
instrument
ulica
zarada

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Crkvena slava u Srbobranu

Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.