Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Čisto dvorište, uredna kuća

2023.03.05
10:58
2023.03.05
16:44
Forrás
Pannon RTV
To je bila tema ovogodišnje menifestcaije „Bogata Grana” (Gazdag ág) u Trešnjevcu. Stare načine održavanja higijene i čišćenja predstavilo je10 kulturno-umetničkih društava. Ova tradicionalna manifestacija organizovana je po 35. put.

Udruženja su morala da ispune nekoliko zadataka: prvo su dame prale ručno, domaćim sapunom, zatim su podnele izveštaj o najzanimljivijim navikama održavanja higijene u svom naselju, uz koje je priložena i narodna pesma. Ali pored toga, pripremili su i jednu anegdoti i izložbu. Priprema za ovu temu je svima bila veoma zanimljiva i uzbudljiva.

Ester Kalmar, članica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, Trešnjevac: „Sakupili smo stare alate, drveno korito, četke za ribanje. Tada nije postojalo to moderno kamenje za pete, razne turpije, turpije za pete, već smo odlomili jedan komad od cigle, a to je bila četka za pete.”

Eržebet Šarvaš, članica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, Orom: „Skoro svaka kuća je imala mašinu za šišanje, i devojčice su se takođe šišale na ćelavo. Sa jedne strane, zbog toga što je bilo lako održavati čistoću, kupali su se i samo obrisali glavu, nije bilo potrebe da suše kosu, zbog nedostatka fena. A tada su govorili i to da će tako sledeća kosa biti gušća i lepša.”

Manifestacija se organizuje već 35 godina, a njen značaj je dokazan, jer ekipe svake godine imaju odličan nastup.

Atila Bičkei, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, Trešnjevac: „To je samo po sebi jedna veoma dobra zabava, a u izvesnom smislu i putovanje kroz vreme za sve prisutne, jer pokazuje kako su živeli naši preci, naši dedovi i bake.”

Ove godine su dva naselja, Šupljak i Palić, osvojila prvo mesto, dok je Kanjiža osvojila drugo, a Orom treće mesto.

dvorište
kuća
Bogata grana
Trešnjevac

Najnovije

14:50, Frissítve: 17:03

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.

Najčitanije