Ugrás a tartalomra

Članice udruženja „Jedna uz drugu” obradovale pacijentkinje na onkologiji Subotičke bolnice

2022.03.09
14:59
2022.03.09
15:05
Forrás
Pannon RTV
„Sa M/Rakom niko ne treba da bude sam!" – smatraju članice Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu" iz Subotice.

Kako je mart Mesec posvećen borbi protiv raka dojke, Udruženje za početak svojih aktivnosti, simbolično, izabralo upravo 8. mart, dan kada našim majkama, sestrama, bakama, ćerkama poklanjamo zrnce pažnje više nego drugih dana.

Da bi im ulepšale Dan žena, članice Udružanja su danas posetile Onkološku ambulantu i Odeljenje onkologije Opšte bolnice Subotica i pacijentkinjama predale simbolične poklončiće (kapa, krema za telo, sveska sa motivacionom porukom...)

„Znamo kako se osećaju žene koje primaju hemioterapiju - često ih prati mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima, slabost... Zato želimo da ih podržimo, da znaju da nisu same u njihovoj borbi,  da izdrže i nastave dalje, hrabrije i jače nego što su ikada bile!" – poručuju članice Udruženja i naglašavaju da je  veoma važno da žene znaju da nisu same!

U poseti ženama  na lečenju je bila i Vesna Tulenčić, koja je pre 14 godina operisala karcinom dojke. Za sobom je ostavila 6 ciklusa hemioterapija, hormonsku terapiju i  30 zračenja.

„Svojim primerom želim da pokažem pacijentkinjama da je normalan život posle lečenja moguć, da se život posle bolesti može nastaviti - iako drugačiji, na neki način, je i lepši nego pre"  – smatra Vesna. „Tokom svog lečenja, ja sam  ispred sebe imala majku i prijateljicu, kao pozitivne primere i sećam se koliko mi je to značilo na putu oporavka" – izjavila je Vesna i naglasila kako obolele žene treba da znaju da mislimo na njih, da osećamo kroz šta prolaze i da  ih podržavamo na putu ozdravljenja.

Simbolične poklone su same pripremile članice Udruženja na svojim kreativnim radionicama -  PINK SVESKE u koje su napisale svoje lične, motivacione poruke. „Sve moje borbe u životu su i moje prilike" – jedna je od poruka...

Prema rečima dr Dragice Štrbac Čizmarević, načelnice Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici Subotica, „pacijentikinjama koje se leče je potrebna psihološka i edukativna podrška, kao i informacije o njihovoj terapiji, vrstama terpije koje primaju, mogućim nus pojavama, kako da se nose sa situacijom. I porodica, ali i  društvo treba da zauzme afirmitivni stav prema onkološkim pacijentima. Zato je veoma važna saradnja zdravstvenih ustanova sa udruženjima pacijenata, koja dobijaja sve veći značaj" – smatra dr Štrbac.

Jedna uz drugu
Subotička Bolnica
dojka

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!