Ugrás a tartalomra

Dan bećara na Šupljaku

2023.10.01
16:15
2023.10.01
16:31
Forrás
Pannon RTV
Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.

U nedelju u ranim prepodnevnim časovima na vašarištu su se već krčkala ukusna jela, a program je nastavljen takmičenjem mališana, predstavljanjem jahača i raznim igrama, dok je dan obogaćen i prodajnim vašarom.

Dobra atmosfera, celodnevni program, uz prijatno vreme, mnošto posetilaca i dobra hrana – tako se najbolje mogu opisati 16. Dani bećara na Šupljaku. Na vašarištu hrana se kuvala u 52 kotlića, a oni koji su želeli da se nadmeću u kuvanju pripremali su goveđi i svinjski perkelt. Ekipe Siki Travela i Robi servisa sa Palića došle su sa 17 članova u ekipi. Pošto su prošle godine osvojili prvo mesto i ove godine su imali velika očekivanja.

„ - U ovom trenutku priprema se kupus salata, koju začinjavamo sirćetom, šećerom ili solju“ kaže nam Silvija Januško.

- Kakav paprikaš ili perkelt pripremate?

- Prekelt, i to kuvamo goveđi perkelt.

- Pripremili ste i kukuruz?

- Da, to je desert pored perkelta.“

Janoš Šomođi kaže: „- Spremaju se razni delikatesi. A, to kako, to ne želim da kažem, jer osvajači prvog mesta to ne mogu da otkriju, to je uvek tajna. Umešana je u to ljubav, to je suština, i dobro meso, dobar sastav.

- U koliko kotlića se priprema hrana i kakvo je raspoloženje?

- Raspoloženje je jako dobro, alkohola ima u dovoljnoj količini, tako da je jako dobro. Imamo jedan kotlić, kuvamo paprikaš.“

Kakav bi to jahački, odnosno bećarski dan bio da nema i jednih i drugih? Na Šupljaku je dovoljno bilo i jahača i bećara. Kao što se može videti, dok traju igre spretnosti, dotle i su mališani imali mogućnosti da sednu ili na poni konjića ili na veće konje i da ih jašu.

Na igrama spretnosti jahači su morali da izvrše različite zadatke.

Savez vojvođanskih Mađara zdušno podržava svaku ovakvu manifestaciju – istakao je u svom govoru Danijel Đivanović.

„Sve to da smo ovde i da nas ovoliko ima na Šupljaku dokazuje da ovde postoji jedna srčana mađarska zajednica spremna na akciju, koja je sve ovo organizovala i koja kaže da je ovde kod kuće, da je ovo njihov dom, i da ovde žele da napreduju. Tu smo, to je suština našeg postojanja“ rekao je Danijel Đivanović, predsednik subotičkog gradskog odbora SVM-a.

Posetioci naselja imali su prilike da vide i prodajni vašar, a ko je ogladneo tokom razgledanja mogao je da bira između različitih slatkih i slanih jela.

„Ovo je jedna od naših najvećih manifestacija, koja privlači najviše ljudi, ovde je najbolja zabava, to je celodnevni program, tu su i deca oko nas. Svi se dobro osećaju. Čitavo selo učestvuje u pripremi“ kaže Tibor Aladič, predsednik Saveta mesne zajednice Šupljak.

Tokom programa mogla je da se kupi i tombola za 200 dinara. Glavna nagrada je bila mašina za sušenje.

Dan bećara
Šupljak

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.