Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

2021.06.16
16:50
2021.06.16
17:50
Forrás
Pannon RTV
Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Pobednica na konkursu za publicistiku Florinda Dobo Engi je u svom radu, sa stvarnim učesnicima, na stvarnim lokacijama,  obradila društvene probleme koji su izazvani epidemijom virusa korona.

„Veoma je važno da svako u tome bude pomalo vešt, i da pokažemo, da možemo da pokažemo, da postoje vrednosti i tako važni poslovi o kojima treba govoriti, odnosno da ih držimo pred očima javnosti."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Petra Juhas dobila je specijalnu nagradu. Napisala je belešku pod imenom „Zasvetli zemlja na prozoru", i u radu skreće pažnju na važnost prirodnog okruženja. U budućnosti bi želela da se više bavi publicistikom.

„Veoma me raduje i posebna je čast što su saradnici „Het napa", odnosno žiri odabrali i mene uz Žofi Serdu za specijalno priznanje. Za mene je ovo posebna pohvala i veoma me radujem što sam se usudila da zakoračim u ovaj posao i da isprobam sebe na polju publicistike."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Na konkurs je stiglo više od deset radova koji su se bavili aktuelnim temama, između ostalog o epidemiološkoj situaciji i iseljavanju. Članovi žirija su optimistični u pogledu budućnosti novinarstva i publicistike vojvođanskih Mađara. Kažu, današnje generacije radije se okreću kratkim formama, kao što su beleške ili zapisi.

„Ima godina kada nam pristigne malo radova, a opet ima godina kada ih je mnogo više, ali mogu da kažem da dobijamo kvalitetne radove. Mnogo novinara učestvuje na ovom konkursu, ali ima i onih koji se novinarstvom ne bave profesionalno i mnogo nas raduje što je i ove godine bilo novih imena" ističe Livija Tot, članica žirija.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Manifestacije se organizuje u proleće svake godine, ovoga puta je zbog epidemije virusa korona premeštena na leto. Eržebet Nađ, direktorica Biblioteke u Feketiću kaže da je ideja o Spomen danu Podolskom rođena pre 24 godine u kulturnom društvu. Rado ga se prisećamo kao novinara i konkurs za publicistiku ima za cilj da se isprobaju sadašnji mladi novinari – naglašava direktorica ustanove.

Učesnici su položili vence na spomen ploču Podolskom, otvorena je izložba Vivien Vegšo, mlade umetnice iz Feketića, a nakon dodele nagrada publika je imala prilike da vidi književna ostvarenja Akoša Hajverta i Loranta Petera Tota.

Feketić
Podolski Jožef

Najnovije

Najčitanije