Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Plohl Krisztina

Danas je Mala Gospojina, rođendan Bogorodice

2019-09-08
18:10
Forrás
Pannon RTV
Odanošću hrišćanstvu i biskupskom misom koju je držao Laslo Kiš Rigo, biskup Segedinsko-čanadske biskupije praznovano kod Svetog bunara u Doroslovu.

I ove godine više hiljada hodočasnika posetilo je Vodice Svete Marije. Hodočasnici do Svetog bunara u Doroslovu dolaze po telesnu i duhovnu okrepu na dan Male Gospojine. Mnogi umiju bolno telo vodom sa Svetog bunara, piju vodu sa njega, a i ponesu kući.

Na ophod Blažene Device Marije došla je i Roža Mago koja traži izlečenje i duhovnu utehu za članove svoje porodice: „Imamo veliku potrebu za tim, jer u porodici imamo devojčicu koja je bolesna, ima 28 godina, prošla je hemoterapiju i mnogo smo se molili, jer to je ostalo da se uzdamo u boga."

Ovo poklonjenje jača nacionalni identitet, kulturnu tradiciju i predstavlja vrednost – naglasio je Laslo Kiš Rigo, biskup Segedinsko-čanadske biskupije. Mala Gospojina je praznik rođenja Presvete Bogorodice. Ovaj praznik vernicima uliva snagu za svakodnevne probleme, jača veru u Hrista i služenje hrišćanskog života.

„U hrišćanskoj zajednici izvor svakog praznika je smrt i vaskresenje Isusa i slavljenje Euharistije, to je ono što daje istinsku snagu svakome. Njegova patnja dala je snagu Mariji da bude primer u vernom sleđenju Isusove volje, i tako nađe sreću. Za nas je to primer koji treba da sledimo" rekao je Laslo Kiš Rigo, biskup Segedinsko-čanadske biskupije.

Prazničnoj misi prisustvovali su i predstavnici verskog, političkog i javnog života, između ostalog Jene Hajnal, predsednik MNS-a, Elvira Kovač, republička poslanica SVM-a i Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. U poslednjih gotovo deset godina Sveti bunar je prošao kroz značajnu obnovu, a zajednički cilj je da ovo svetilište privlači vernike čitave godine te da ima na raspolaganju smeštaj i mogućnost za stalnu duhovnu izgradnju – naglasio je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je dodao: „Ima nas sve više, vidim da ima i mnogo mladih, što predstavlja novinu, ili bar se u tom smislu ovo poslednje hodočašće do Svetog bunara u Doroslovu, razlikuje u odnosu na ona pre 10 ili 15 godina. Vidimo da je i okolina Svetog bunara obnovljena i prilagođena okolnostima. Misa je ove godine bila veoma upečatljiva, ovo je bilo istinsko okupljanje zajednice."

Tema ovogodišnjeg praznika je „Euharistija je praznik čoveku na putu" i sa tom mišlju oltarske relikvije su nošene u ophodu do Svetog bunara.

Doroslovo

Slične vesti

Najnovije

21:17, Frissítve: 17:27

Turizam u Kanjiži oživljava

Turizam u Kanjiži, malo sporije ali ipak se ponovo pokreće. Festivali i veće manifestacije još nisu dozvoljeni ali i ovako postoji veliki broj turističkih ponuda.

Najčitanije