Ugrás a tartalomra

Danas je prvi dan adventa

2023.12.03
12:43
Forrás
Pannon RTV
Prva nedelja adventa označava početak crkvene godine i početak božićne svečanosti koja traje do prve nedelje nakon Bogojavljenja.

Tradicionalni adventski venac sa četiri sveće postavlja se na sto i svake nedelje se upali po jedna više. Ovaj običaj je postao popularan u 19. veku, ali njegovi koreni potiču iz paganskih vremena. Na prvom adventskom vencu veličine točka od kočije stajalo je 24 sveće, nedeljom su se palile crvene a preko nedelje bele. Period do prve nedelje nakon Bogojavljanja u hrišćanskom svetu je vreme pripreme za Božić.

U liturgiji je boja adventa ljubičasta izuzev treću nedelju kada se pali sveća roza boje. Reč je izvedena iz latinskog izraza adventus Domini - dolazak Gospoda, u dvostrukom smislu:  rođenje Isusa Hrista u Vitlejemu i njegov drugi dolazak na kraju svih vremena. Četiri nedelje imaju dodatno značenje, simbolišu četiri dolaska Gospoda: prvi u otelovljenju, drugi u milosti, treći u našoj smrti i četvrti na sudnji dan.

advent

Slične vesti

Najnovije

09:31, Frissítve: 16:27

Novi trendovi u uzgoju ribe

Nedostatak vode izazvan klimatskim promenama, razne bolesti riba, kao štete nastale od ptica svakodnevno zagorčavaju život uzgajivača ribe – istaknuto je na međunarodnoj konferenciji zaposlenih u tom sektoru koja je održana u Zrenjaninu.
16:35, Frissítve: 16:45

U svetu narodnih bajki

Za učenike nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu organizovano je takmičenje pod nazivom „Sedamdeset i sedam mađarskih bajki“. Takmičenje je održano u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“.

Najčitanije

Radovi na izgradnji puteva u Senti

Narednih meseci će, zahvaljujući pokrajinskoj podršci, biti asfaltirano još sedam ulica. Građani su zadovoljni zbog ovih investicija.