Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Danas je Uskrs, slavimo Hristovo uskrsnuće

2022.04.17
15:34
2022.04.17
18:00
Forrás
Pannon RTV
Najveći praznik hrišćanstva je Uskrs, centralni praznik crkvenog kalendara usmerenog na Hrista. Prema Bibliji, nakon njegovog raspeća na krst u petak, Isus je uskrsnuo trećeg dana, u nedelju.

U Reformatskoj crkvi u Staroj Moravici uskrsna služba je započela krštenjem. Potom je usledila beseda o veri i sakramentu. Lajoš Haverpuš je stigao sa porodicom na bogosluženje, rekao je da ovaj praznik za njega ima simboliku ljubavi. "Uskrs je praznik ljubavi. Ali uglavnom više porodični praznik. Naš uskršnji svečani ručak su šunka, jaja i sve ostalo. Najvažnije je ko sedi oko stola, a ne šta je na trpezi. Naravno, i to je važno, ali oni oko njega su najvažniji."

Ibolja Bese je davno posetila Reformatsku crkvu u Staroj Moravici. Sada, povodom uskršnjih praznika je donela odluku da prisustvuje bogosluženju. "Posećujem rodbinu i pošto dugo nisam bila u ovoj crkvi, htela sam da dođem danas. Osećam da će mi to doneti mir."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Isusovim raspećem svet se nije oslobodio od patnje, ali je otkupio grehe svih ljudi, a svojim uskrsnućem je pobedio smrt. Uskrs se takođe poklapa sa proslavama plodnosti koji se održavaju tokom prolećne ravnodnevnice, čiji su elementi uskrsnuće, ponovno rođenje. Uz veru, Uskrs je i proslava proleća, dolaska proleća. Arpad Moric, reformatski sveštenik, Stara Moravica: „Uskrs je najvažniji dan hrišćanskog života. Uostalom, slavimo pobedu nad smrću. Ovo je revolucionarna poruka koju je Isus doneo svetu i pokazao da postoji život nakon smrti. On nas vodi pokazujući kroz to večni život."

Dodao je da Uskrs svima predstavlja tačku oslonca da smrt ne znači uništenje već prelaz u jedan bezbrižan svet.

Uskrs
katolici

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.