Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske stigla je u dvodnevnu posetu Srbiji

2021.10.11
20:28
2021.10.11
20:37
Forrás
Pannon RTV
Domaćin posete je parlament Vojvodine. Prvog dana posete, obišli su Suboticu.

U ranim popodnevnim časovima Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine delegaciju je ugostio u sedištu Saveza vojovđanskih Mađara. Susretu su prisustvovali i predstavnici bunjevačkog, hrvatskog i mađarskog nacionalnog saveta.

Nakon toga, usledili su razgovori u Gradskoj kući sa dr Balintom Pastorom, predsednikom Skupštine grada Subotice i Stevanom Bakićem, gradonačelnikom. Nakon ovog susreta, Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske govorio je o Subotici kao uzoru.

„Znate, retke su lokalne zajednice koje mogu svom stanovništvu da obezbede školovanje na četiri jezika. Subotica to čini. Retke su lokalne zajednice koje otvoreno pred goste mogu da dovedu nacionalne manjine da potpuno javno, otvoreno i transparentno govore o svojoj problematici."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Članovima delegacije predstavljena je istorija grada Subotice, njene privredne i kulturne potencijale.

Stevan Bakić gradonačelnik: „Imali smo konstruktivne razgovore gde sam ja kao jedan od domaćina predstavio grad Suboticu, njene potencijale u oblasti kulture, privrede, turizma. Dogovorili smo da ova saradnja bude sve intenzivnija."

U buduću uspešnu saradnju veruje i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

„Mnogo me raduje da su predsednici dva parlamenta, odnosno, da je delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prvi dan svoje dvodnevne posete, provela ovde u Subotici. Verujem da se može ostvariti i konkretna saradnja sa nekom od lokalnih samouprava koje pripadaju Republici Srpskoj i Subotice, u interesu ostvarivanja još boljih kontakata."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Između Subotice, odnosno Vojvodine i Republike Srpske dugo vremena unazad postoje dobri kontakti – rekao je Ištvan Pastor nakon razgovora. Predsednik Skupštine Vojvodine ocenjuje da oni mogu biti i snažniji.

„Mislim da matične zemlje – o bilo kojoj da je reč – imaju posebnu odgovornost prema zajednicama koje žive u dijaspori, i to se odnosi i na Srbiju i Republiku Srpsku. Tako i između vojvođanskog parlamenta, kao i parlamenta Republike Srbije. Nezavisno od toga što u ovom trenutku predsednik vojvođanskog parlamenta nije Srbin, nego Mađar. To je pitanje institucija. Mi tačno znamo šta to znači. Mi u mađarsko-mađarskim kontaktima od toga imamo koristi. Smatram da tu vrstu znanja, tu vrstu otvorenosti i razumevanja treba da nastavimo i jačamo."

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u utorak odlazi za Novi Sad gde će učestvovati u  tematskoj sednici parlamenta.

Subotica
Republika Srpska

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.