Ugrás a tartalomra

Delegacija Štajerske u poseti Vojvodini

2022.06.08
20:13
Forrás
Pannon RTV
Nakon smirivanja epidemije korona virusa, delegacija Štajerske je prvi put posetila Pokrajinsku skupštinu. Predstavnici Vojvodine i Štajerske su razgovarali i o privrednoj, obrazovnoj, ekološkoj, sportskoj i kulturnoj saradnji.

Manuela Kohm, predsednica pokrajinskog parlamenta Štajerske u Austriji, složila se sa svojim vojvođanskim kolegom Ištvanom Pastorom u tome da će dve regije uspostaviti bliže veze u nizu oblasti, poput privrede, kulture, sporta i obrazovanja.

Partnerstvo Vojvodine i Štajerske datira još od 2003. godine. Tokom dvodnevne posete dogovoren je i nastavak saradnje dve pokrajine. Manuela Kohm, predsednica, pokrajinska skupština Štajerske, Austrija: "Ovo je bio jedan od ciljeva naše delegacije, da se definišu moguće teme za buduću saradnju, od kojih smo neke već dotakli, a koje je predsednik  već predstavio."

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima evropskih integracija, saradnji u područjima privrede, kulture, sporta i obrazovanja, mogućnostima dualnog obrazovanja i razvoju softvera. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine: „Suština je da kada dođe ovako važna delegacija, može da vidi ko smo, kakvi smo, kako razmišljamo, to je samo po sebi važna stvar u velikoj borbi u kojoj trenutno učestvujemo u ovom svetu koji se transformiše. Važno je steći partnere, važne prijatelje i mislim da je ovaj dan poslužio tom cilju, a mi smo uspešno iskoristili priliku."

Razgovaralo se i o mogućnosti saradnje između fakulteta ove dve pokrajine, uglavnom u području informacione tehnologije

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Kristofer Dreksler, ministar za kulturu, Evropu, sport i ljudske resurse u Vladi Štajerske, su potpisali Zajedničku izjavu o saradnji Vojvodine i i te austrijske pokrajine u oblasti privrede, obrazovanja, ekologije, sporta i kulture. Želimo da obnovimo i ojačamo naše partnerstvo i očekujem da će nakon ovog dokumenta naša saradnja biti merljiva konkretnim projektima koje ćemo realizovati u narednom periodu, rekao je Mirović. Jedan od prioriteta pokrajine Štajerske je politika Vojvodine u ovom delu Balkana, a u tome vidimo priliku za angažman u područjima od zajedničkog interesa, dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

Štajerska
Ištvan Pastor
Manuela Kohm

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.