Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

2019-07-10
20:55
2019-07-10
21:01
Forrás
Pannon RTV
Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.

U Regionalnoj deponiji kod Bikova koji je podržan od strane Evropske unije, trenutno se sprovodi probni rad mašina. Prema planovima testiranje će trajati 60 dana.

U centru za upravljanje otpadom testiranje mašina počelo je 1. jula. Otpad za testiranje postrojenja se doprema iz Kanjiže i Subotice. ”Sanitarna deponija nam je važna jer će konačno biti moguće da ovaj region skladišti otpad na način, koji ne zagađuje podzemne vode, zemljište ili vazduh” rekla je Čila Goli direktorica Regionalne deponije.

Regionalni sistem skladištenja otpada pokriva 7 opština. Pored Subotice, centri za sakupljanje otpada izgrađeni su u Kanjiži, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Novom Kneževcu, Senti i Čoki. “Grad Subotica posebnu pažnju posvećuje ekološkim projektima, jer ćemo uskoro započeti novi projekat izgradnje kapitalizacione mreže na Paliću, koju finansira nemačka banka KfW, a kojom ćemo poboljšati kvalitet jezera Ludoš i sačuvati biodiverzitet jezera Palić“ izjavila je Timea Horvat, pomoćnica gradonačlnika Subotice.

Članovi evropske delegacije i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine Srbije posetili su i regionalni sistem za skladištenje otpada. Trenutno u Srbiji postoji 10 regionalnih centara za sakupljanje otpada, ali Bikovo je prvi koji može u potpunosti da reciklira otpad. “Za nas je važno da je deponija stvar prošlosti, da recikliramo sav naš otpad i da nemamo deponije u budućnosti, nego centre gde se otpad reciklira“ rekao je Filip Abramović pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Evropska unija je finansirala 85%  od investicije koja iznosi 24 miliona evra. Preostalih 15% obezbedili su vlada Srbije i 7 opština. “Ovaj projekat će omogućiti opštinama da bolje rade ne samo u upravljanju otpadom, već i da se poboljšaju kvalitet života građana u regionu“ naglasio je Karlo Lo Kašo italijanski ambasador u Beogradu.

Kampanja “EU zeleni dan” ima za cilj da istakne značaj zaštite životne sredine. “Poruka ove kampanje je da svi posmatramo našu okolinu i činimo nešto za našu sredinu. I mi ovde danas radimo u interesu da se sprovedu stavovi i propisi koji se odnose na našu okolinu“ rekao je Sem Fabrici šef delegacije EU u Beogradu.

Članovi delegacije posetili su i Gradsku kuću u Subotici, gde su prisustvovali zatvorenom sastanku sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom.

deponija
reciklira
otpad

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.
15:50, Frissítve: 15:57

Radosna nedelja

Treće nedelje Došašća slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska. Na Adventskom vencu palimo sveću ružičaste boje.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.