Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dobra berba obećava dobro vino

2020.09.20
14:32
2020.09.20
15:19
Forrás
Pannon RTV
Stigla je berba grožđa. U Vojvodini je sve više malih vinarija koje spravljaju vino izuzetnog kvaliteta.
Pannon RTV

Promenljive vremenske prilike ove godine zahtevale su povećanu brigu za negu čokota, ali rezultat nije izostao i vinogradari očekuju dobar rod.

Pannon RTV

Produženo lepo letnje vreme pogoduje zrenju grožđa, kao i formiranju dobrog odnosa kiselost i šećera u zrnu grozda. U jednoj vinariji u Bačkoj Topoli već su počeli da presuju rane sorte, a kasnije punije sorte počeće da beru sutra. Poljoprivrednici kažu da se može očekivati vino izuzetnog kvaliteta.

„Trenutno, parametri ukazuju na dobar kvalitet, uspeli smo da sačuvamo rod. Bilo je mnogo perioda kiše kada je trebalo voditi računa, ali je uspelo, vešto smo sproveli zaštitu biljaka, nema rđe, a sadašnje vremenske prilike podižu kvalitet grožđa" kaže Ferenc Brindza, vinar iz  Bačke Topole.

Pannon RTV

Sveže presovani mušt sprema se u posude od nerđajućeg metala, i nakon vrenja i treitranja, stiže na sto. Vino ne izvoze, jer kontrola kvaliteta  predstavlja značajan trošak.

„Mi nemamo takve količine da bi nam se isplatilo dodatno plaćati posebne analize kako bi ga izvozili. Za sada, bi  želeli da pokrijemo Vojvodinu i naš vinski region. Oni koji dolaze kod nas znaju uz jelo da piju dobra, kvalitetna vina" kaže Anastazija Brindza, vinar iz Bačke Topole.

Pannon RTV

Na ovom porodičnom gazdinstvu planiraju proizvodnju 100 odsto prirodnog grožđa, njegovu pasterizaciju, pakovanje i prodaju, jer je na našem prostoru u porastu potrošnja zdravih životnih namirnica, sirupa i voćnih sokova.

berba
vino
grožđe
Vojvodina
vinarija
vinogradari
Bačka Topola
mušt

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.