Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Dobra vest! Medved se nije uplašio svoje senke!

2021.02.02
17:50
2021.02.02
17:58
Forrás
Pannon RTV
Za 2. februar praznik osveštavanja sveće (Sretenje) vezuje se više običaja. Jedan od najpoznatijih je prognoza o trajanju zime na osnovu ponašanja medveda.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Po narodnoj tradiciji, ukoliko je na ovaj datum lep dan, a medved kada izađe iz svog brloga i ugleda svoju senku, uplaši se i vrati nazad, očekuje nas još duga zima. Ukoliko izađe tokom oblačnog dana, i ne omete ga senka, približava nam se proleće. Pogledali smo šta je prognozirao mrki medved u Zoološkom vrtu na Paliću.

Mrki medved palićkog Zoološkog vrta dobro se proteglio, a nakon toga je krenuo da prezalogaji poslastice koje su mu pripremili. Nije mu smetalo ni što je oko njega sneg i hladnoća. Ukoliko su ova predviđanja tačna, zima neće još dugo trajati, i nećemo dugo čekati da nam dođe proleće.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Po narodnom verovanju 2. februar je po katoličkom kalendaru dan osveštavanja sveća (Sretenje), i ukoliko na ovaj dan izađe medved iz svoje pećine i zbog sunčanog vremena ugleda svoju senku i vrati se na dalje spavanje, onda nas očekuje još duga zima. Danas se to nije dogodilo, jer je gotovo u čitavoj Vojvodini ceo dan bio oblačan.

Zoološki vrt na Paliću i zimi očekuje posetioce koji u periodu od 9 do 15 časova mogu da obiđu životinje u vrtu.

medved
senka
Palić
Zoološki vrt

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.