Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Domaći i organski proizvodi u dvorištu „Nepkera"

2019-10-05
21:17
2019-10-05
21:23
Forrás
Pannon RTV
Ponovo je otvorila kapiju pijaca organskih i domaćih proizvoda „Garaboly" (Kotarica). Proizvođači svoju robu nude svakog meseca u dvorištu „Nepkera".

Inicijativa je pokrenuta pre nekoliko godina sa ciljem da se popularišu proizvodi organskog porekla, bez hemijskih dodataka, kao i da posetioci upoznaju lokalne proizvođače iz domaće radinosti.

Med, veganska peciva, pekmezi – to je tek deo iz izbora organskih proizvoda koji su izloženi na subotičkoj manifestaciji. Porodica Poša iz Sente proizvodi hladno ceđena ulja.

„Osnovne sirovine su sa našeg gazdinstva, mi ih proizvodimo, tako da je zaista čitav proces od njive do trpeze, čitava proizvodnja pod našom kontrolom" kaže Lea Poša, mali proizvođač, Senta.

Andor Čeh je održao kratko predavanje o tome kako se kod kuće može napraviti bio bašta. Na prvom mestu treba doneti odluku, koliko vremena možemo da posvetimo brizi o bio bašti, jer održavanje ovakve bašte zahteva uporan i pažljiv rad – kaže proizvođač.

„Treba da sadimo seme koje potiče  iz bio, odnosno ekološke proizvodnje. Ukoliko to nije moguće, seme ne treba da bude tretirano. Dakle, odatle počinjemo, a posle treba obratiti pažnju kako ćemo zalivati jer je i to veoma važno. Važan je i kvalitet zemljišta, i prihranjivanje organskim materijama" kaže Andor Čeh, Subotica.

Organizatorka, Hajnalka Bodrogi kaže da su se u dvorištu „Nepkera" predstavili proizvođači ne samo iz Subotice već i iz okolnih naselja.

„Pokazala se potreba, i za domaće proizvođače i za one koji rade ručne radove, da ponovo jednom mesečno organizujemo ovaj skup. Potrebno je i onim građanima koji rado dolaze povremeno subotom pre podne da razgovaraju i međusobno se upoznaju. Ovi događaji su veoma važni, da neposredno, iz pouzdane ruke kupujemo proizvode koje stavljamo na trpezu" kaže Hajnalka Bodrogi, organizatorka.

Ovo okupljanje ubuduće će se održavati mesečno, i naredno je zakazano za 7. novembar.

Nepker
Hajnalka Bodrogi
organska hrana

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Otvorena je granica prema Srbiji

Srbija je od danas otvorila svoje granice za putnički saobraćaj koji ulazi u našu zemlju. To znači da više nije potreban negativni test na koronavirus i ne postoji nikakva obaveza za izolaciju.