Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Domovina nije na prodaju

2020.10.23
11:08
2020.10.23
17:39
Forrás
Pannon RTV
U četvrtak uveče u Senti je obeležena godišnjica revolucije iz 1956. godine emisijom pod nazivom „Jer domovina nije na prodaju".

Događaj su prigodnom priredbom učinili svečanijim lokalni orkestar „Mečvirag" i hor „Musica Sacra".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obeležavanje godišnjice je održano u holu Gradske kuće uz prisustvo predstavnika Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, predsednika Mađarskog nacionalnog saveta, predstavnika opštine Senta, te članova lokalnih stranaka i nevladinih organizacija koji su položili venac na spomen ploču dr Martona Rajkija, advokata poreklom iz Sente, koji je kao jedina žrtva advokat postradao prilikom gušenja Mađarske revolucije  iz 1956. godine.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Odavanje počasti je nastavljeno u dvorani Doma kulture, gde je Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta, prvo održao govor. Citirajući stihove pesnika Šandora Horvata, istakao je da mi predstavljamo domovinu, pre svega našim delima i mislima. „Zbog toga verujemo da je odgovornost svih nas da jačamo svoju naciju, a unutar toga i jedinstvo sopstvene zajednice. Verujem da će svi ovde, čak i u našem užem okruženju, jednom zauvek shvatiti da će naša zajednica biti jaka i stabilna, ako zajedno dan za danom radimo najbolje što možemo na stvaranju takve zajednice. " rekao je Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Proslavljajući svoju 15. godišnjicu, orkestar „Mečvirag" izvršio je odabir pesama sa svog nedavno objavljenog albuma i  takođe je izveo pesme vojvođanskih pesnika."Imali smo lak zadatak. Dakle, da odaberemo pesme koje govore o nama, o istrajnosti mađarskog naroda, o tome gde se nalazimo, da trebamo ostati u domovini i biti svoj na svome. Mađarski narod uvek je bio revolucionaran narod, borio se za svoju nezavisnost i slobodu." rekla je Erika Krnač, izvođač orkestra „Mečvirag" iz Sente.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Glavni organizatori događaja su bili opština Senta i Kulturno-obrazovni centar „Lajoš Turzo".

Senta
revolucija '56
revolucija iz 1956. godine
Mečvirag
Rudolf Cegledi

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.