Ugrás a tartalomra

Dr Balint Pastor: Nacrt koalicionog sporazuma spreman, čekamo razgovore sa SNS

2024.02.20
16:47
2024.02.20
17:12
Forrás
Panon RTV
Razgovori sa SNS oko nastavka saradnje, izbori na lokalnom nivou, ali i izbori za Evropski parlament, kao i izbori u Savezu vojvođanskih Mađara – sve su to teme o kojima je govorio Dr Balint Pastor gostujući u programu Subotičkom mađarskog radija.

Predsedništvo i Savet Saveza vojvođanskih Mađara juče su održali radni sastanak, na kome je usvojena završna verzija Nacrta koalicionog sporazuma sa Srpskom naprednom strankom, rekao je Pastor, dodajući da se radi o značajnom dokumentu koji ima i jedan poseban dodatak vezan za infrastrukturne projekte. Vršilac dužnosti predsednika SVM-a je istakao da ta stranka očekuje da će i dalje biti deo vladajuće većine, kako u Skupštini Srbije tako i Skupštini AP Vojvodine, jer je to jedini način da se projekti predviđeni pomenutim sporazumom i ostvare.

Pastor je istakao da su svesni da ne mogu svi projekti biti ostvareni narednih nekoliko godina, ali je dodao da SVM, kao i do sada, razmišlja dugoročno. SVM sada čeka da vidi kako Srpska napredna stranka vidi ulogu najveće i najznačajnije stranke ovdašnjih Mađara, kako u republičkom tako i u pokrajinskom parlamentu, dodao je Pastor, uz podsećanje da je po broju poslaničkih mesta Savez vojvođanskih Mađara druga najjača stranka u Skupštini AP Vojvodine, pa u skladu sa tim nije isključio mogućnost da u narednom mandatu predsednik vojvođanskog parlamenta, kao i do sada, bude izabran iz redova njegove stranke.

Pastor je podsetio da će početkom marta u Senti biti održana izborna skupština Saveza vojvođanskih Mađara, na kojoj će biti izabran novi predsednik i Savet te stranke, koji broji 50 članova. Dr Balint Pastor, sadašnji vršilac dužnosti predsednika je za sada jedini kandidat za predsidničku funkciju, i kako je istakao on će tu funkciju i prihvatiti, kako bi se započeti posao nastavio.

SVM se, kako je Pastor naglasio, priprema i za predstojeće lokalne izbore. „Program je spreman, čekamo da počnu predizborne aktivnosti“, rekao je vršilac dužnosti predsednika stranke.

Sa velikim interesovanjem vojvođanski Mađari prate i aktuelnosti vezane za predstojeće izbore za Evropski parlament, i stim u vezi je Pastor pozvao dvojne državljane da na tim izborima glasaju i da podrže kandidate vladajuće koalicije u Mađarskoj „Fides-HDNP”. On je podsetio da zahvaljujući FIDES-u vojvođanski Mađari imaju svog predstavnika u Evropskom parlamentu, i da je sa tom strankom dogovoreno da tako ostane i nakon izbora zakazanih za jun ove godine. Kako je dodao, protekla dva mandata dokazala su da je neophodno da mađarska zajednica u Vojvodini, da SVM ima svog predstavnika u Evropskom parlamentu. To je važno ne samo zbog vojvođanskih Mađara, već i zbog toga da Brisel dobije realniju sliku o Srbiji i svemu onome što Srbija čini na svom putu ka članstvu u EU.

Pastor se osvrnuo i na nedavnu posetu Budimpešti, gde je zajedno sa predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta Arpadom Fremondom prisustvovao tradicionalnom godišnjem izlaganju premijera Viktora Orbana. Pastor je istakao da je to bila odlična prilika za razgovore sa relevantnim ljudima iz političkog i društvenog života Mađarske, ali je podvukao da je od toga mnogo važnije to što su još jednom dobili potvrdu da Mađari u Vojvodini i u narednom periodu mogu da računaju na svoju matičnu zemlju.

Orban se, govoreći o rezultatima iz prošle godine, posebno osvrnuo da nedavno završen projekat izgradnje pruge između Subotice i Segedina, koji, kako je Pastor podvukao, predstavlja veoma važan projekat za obe zemlje. Važno je takođe, dodao je Pastor, da granični prelaz Horgoš 2 i posle 20.marta ostane u režimu rada od 0-24. Pastor je podsetio da se u Segedinu planira izgradnja kineske fabrike električnih automobila, u kojoj posao mogu naći i ljudi iz Srbije, pre svega iz pograničnog regiona, pa je u tom smislu veoma važno da oni mogu svakodnevno da putuju na posao, a ne da se sele u Mađarsku.

Dr Balint Pastor
Savez vojvođanksih Mađara
SVM

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.