Ugrás a tartalomra

Dr Balint Pastor: spremni smo za nastavak saradnje sa SNS-om

2024.01.23
09:44
2024.01.23
16:27
Forrás
Pannon RTV
Savez vojvođanskih Mađara ni sada, ni ranije nije krio da bi želeo da nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom i to na osnovu koalicionog dogovora – rekao je dr Balint Pastor u razgovoru u jutarnjem radijskom programu na Panon RTV-u.

On je dodao da bi u koalicionom dogovoru bili navedeni svi prioriteti koji su važni sa stanovišta Mađara u Vojvodini.

Dr Pastor je podsetio da su upravo dodeljeni mandati u republičkoj skupštini, da je prvih šest kandidata sa liste SVM-a dobilo poslaničke mandate u republičkom parlamentu, a da kako je najavljeno, ova tehnička stvar po okončanju izbora, sutra treba da bude urađena i u pokrajinskoj skupštini. U pokrajinskom Skupštini SVM ima devet mandata.

„Republički parlament treba da se konstituiše najkasnije do 11. februara, a pokrajinski najkasnije do 13. februara, dakle u prvoj polovini februara možemo da očekujemo konstitutivne sednice i u Beogradu i u Novom Sadu. Očekujemo da će i tih dana započeti koalicioni dogovori“ precizirao je dr Pastor.

On je podsetio da je Savez vojvođanskih Mađara na republičkim parlamentarnim izborima osvojio blizu 65 hiljada glasova, na pokrajinskim oko hiljadu manje, i da u Pokrajini nikada nisu imali ovoliko poslanika, osim ako se izuzmu izbori 2020. godine, u vreme kovida i bez učešća opozicije. „Ovi rezultati daju nam pravo da pokrenemo ili budemo deo koalicionih sporazuma. Predsednik SNS-a više puta je rekao da prvo želi da razgovara sa Savezom vojvođanskih Mađara. Smatram da je to priznanje za SVM, ali i za zajednicu vojvođanskih Mađara. Priznanje da je SVM stabilna stranka, partija koja ima veliku podršku iza koje je  kao jedan stala čitava mađarska zajednica u Vojvodini“ ocenio je sagovornik jutarnjeg programa na Subotičkom mađarskom radiju.

Prema rečima dr Balinta Pastora, prethodne godine potvrdile su opravdanost modela po kojem SVM zauzima pozicije državnih sekretara u pojedinim ministarstvima.
„To je dobro jer možemo da delujemo u radu više ministarstava, više poslova može da se uradi. Koalicioni dogovori daće odgovore na sva pitanja, nakon njih videćemo gde smo“ rekao je dr Pastor.

Novina u životu stranke je i da je upravo juče odlučeno da se 2. marta u Senti održi izborna Skupština Saveza vojvođanskih Mađara. Kako je dr Pastor objasnio na političkoj sceni sada postoji određeno zatišje do lokalnih izbora u Srbiji, odnosno u svim lokalnim samoupravama u Pokrajini, kao i do izbora u Mađarskoj za poslanike Evropskog parlamenta na kojima imaju pravo glasa i dvojni državljani Srbije i Mađarske. Dr Balint Pastor je odgovarajući na pitanje novinara Panon RTV-a rekao da ukoliko ga članstvo kandiduje za predsednika SVM-a, prihvatiće tu funkciju, isto kao što će podržati svakog kandidata za koga se odluči zajednica.

Kada su u pitanju predstojeći lokalni izbori koji treba da budu održani do početka leta, dr Pastor je kazao da će on i članovi SVM učiniti sve da postignu što bolje rezultate „Poznati su nam demografski pokazatelji, znamo da se u velikoj meri promenio nacionalni sastav i u Subotici i u drugim gradovima. Uprkos tome, verujem u to da će nas Mađari jedinstveno podržati, isto kao i da će oni sa kojima zajedno živimo prihvatiti da ono što zastupa Savez vojvođanskih Mađara dobro je i za Hrvate, i za Bunjevce, i za Srbe“ rekao je dr Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara, najavio je, podržaće i Fides na izborima za parlament Evropske unije. Dr Pastor je podsetio da je u sklopu delegacije Fidesa, Savez vojvođanskih Mađara imao svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Na kraju razgovora dr Balint Pastor osvrnuo se i na pitanje rada graničnog prelaza Horgoš 2 – Reske na magistralnom putu. Ovaj prelaz će još do 31. januara raditi 24 časa, a da li će ovaj režim rada zadržati zavisilo je od broja putnika koji su od sredine decembra, kada je produženo radno vreme, koristili ovu mogućnost. „Prema informacijama sa srpske strane, broj prelazaka potvrdio je potrebu da ovaj prelaz radi 24 sata. Upravo su u toku razgovori o tome i nadam se da ćemo ubrzo moći da potvrdimo da će prelaz stalno biti otvoren 24 sata“ rekao je dr Pastor.

dr Balint Pastor
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

15:57, Frissítve: 16:04

Deca u Čantaviru učila o značaju oprašivača

Povodom Dana planete Zemlje, Osnovna škola „Janoš Hunjadi” u Čantaviru i Ekološko udruženje „EcoKarma” zajednički organizuju različite programe za mlade. Centralna tema jednonedeljne serije programa je značaj i zaštita oprašivača.

Najčitanije

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.