Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dr Balint Pastor zatražio rešavanje pitanja migranata u pograničnom području

2021.01.29
17:33
2021.01.29
17:49
Forrás
Pannon RTV
Nakon što se migranti prevezu, iza njih ostaje masovna pustoš. Oni koji ostaju, pritaje se u naseljima Madan i Rabe i nastavljaju da pokušavaju prelazak u Europsku uniju.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Veća grupa migranata prevezena je jutros iz naselja Majdan i Rabe uz graničnu tromeđu Srbije, Mađarske i Rumunije. Kao uvod u to, dr. Balint Pastor je premijerki Ani Brnabić juče popodne u republičkom parlamentu uputio pitanja. Dr Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu, takođe je zatražio pomoć od premijerke u ublažavanju problema izazvanih ilegalnom migracijom.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U području Majdana i Rabe stalno je prisutno najmanje 500 ilegalnih migranata, što izaziva strah u severnobanatskim naseljima, koja uglavnom naseljavaju starije osobe. Premijerka Ana Brnabić obećala je u četvrtak uveče da će odmah zatražiti da se pripadnici žandarmerije upute na područja gde migranti stvaraju probleme.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema našim informacijama, pripadnici srpske policije, žandarmerije i granične policije u petak su u ranim jutarnjim satima sa pet autobusa prevozili ilegalne migrante s područja Majdna i Rabe, ali je značajan broj ipak ostao tamo. Migranti, koje nisu uspeli da prevezu, rekli su da su njihovi sunarodnici navodno odvedeni u Prihvatni centar u Preševu.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema procenama nadležnih prevezeno je oko 300 ilegalnih migranata, ali barem toliko ih je ostalo ovde u dva sela. Jedan sirijski mladić je rekao da su još prethodno veče bili obavešteni o jutaršnjoj policijskoj akciji, pa su se sakrili.
” - Juče, kad smo čuli da dolazi policija, pobegli smo jer nismo hteli ići u prihvatni centar, jer ako bi nas odveli, za povratak bi nam bilo potrebno mnogo novca. Ali srpska policija samo radi svoj posao, mi s njom nemamo problema.
- Jeste li ikad pokušali preći mađarsku granicu?
- Da, puno puta. Pokušao sam najmanje deset puta, ali vrlo je teško preći granicu.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema rečima Matilde Madaras, stanovnice Majdana, većina migranata skriva se na tavanima kuća od policijske akcije.
"Bili su skriveni i gotovo.
- Kad je došla policija?
- Kada? Čujte bili su ovde već u pola sedam ujutro. Videla sam prvo taj autobus koji je bio dugačak oko 15 metara. Potom je došlo pet policijskih automobila. Tada je policija izašla i krenula peške, do ove poprečne ulice."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nakon što su migrant preveženi ostala je pustoš iza njih. Smeće, zapaljeni nameštaj i kuće koje su postale nenastanjive. U susednim Rabama policija je ceo dan tražila skrivene migrante, kada bih ih pronašli i terali bi ih iz sela. Međutim, prema rečima Petera Mesaroša, nepozvani gosti će se uskoro vratiti.
"- Ali nemoguće je proći kroz mađarsku i rumunsku granicu.
- Ko ovde dovozi migrante?
- Dovoze ih iz Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Beograda. Dovoze ih kombi vozilima.
- Ali ko?
- Pa, taksisti.
- Kad obično?
- Ceo dan. Popodne, noću, uvek."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Činjenicu da migrante tamo prevoze taksisti, potvrdio je i dr Balint Pastor u četvrtak u republičkom parlamentu, kada su poslanici imali priliku da postave pitanje premijerki. „Moramo kontrolisati šta prevoznici rade. S druge strane, mora se ispitati imaju li migranti uopšte pravo boravka u zemlji, izvan prihvatnih centara. Mislim da oni nemaju pravo na to." rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na pitanja šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu o migrantskoj krizi, jasno je stavila do znanja šta treba učiniti s ilegalnim migrantima. "U pravu ste. Migranti moraju biti u prihvatnim centrima!"

Učinićemo sve što treba kako bismo zaštitili svoje građane da mogu biti bezbedni u sopstvenim domovima i u zajednici u kojoj žive, obećala je premijerka Ana Brnabić.

dr Balint Pastor
migranti
granica
Majdan
Rabe

Najnovije

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.

U Novoj Crnji obeležen Dan sela

Banatsko naselje Nova Crnja juče je obeležilo Dan sela. Izostali su susreti Crnjana, ali je celodnevni program u organizaciji Saveta mesne zajednice pratio veliki broj meštana.