Ugrás a tartalomra
Képzés résztvevői
Pannon RTV/Lukács Attila

Dvodnevna obuka vaspitača u Kikindi

2018-03-10
19:01
2018-03-10
19:24
Forrás
RTV Pannon
U okviru programa Karpatskog basena za podršku vrtića, u Kikindi i Bečeju se održava dvodnevna stručna obuka za vaspitače, zahvaljujući podršci Mađarskog nacionalnog saveta i Fondacije Betlen Gabor.

Vlada Mađarske je u toku prethodne godine posebnu pažnju usmeravala na razvoj vojvođanskih vrtića i stručnu obuku vaspitača na mađarskom jeziku. Program se nastavlja i u 2018. godini, kako u opremanju vrtića tako i na polju stručnih obuka vaspitača vrtića. Obuka je organizovana u Edukativnom centru u Kikindi. “Stručne obuke su stigle do sedme i osme stanice, naime u novembru i decembru prošle godine uspeli smo organizovati obuke u ovim oblastima. Sada radimo na daljem usavršavanju vaspitača sa novim mogućnostima, u smislu da se dalje obučavaju, a u okviru konferencija da steknu nova iskustva i nove metode,” izjavila je Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS.

Predavači na ovim stručnim obukama su vojvođanski pedagozi, koji su u toku prošle godine učestvovali na  treningu u Budimpešti, gde su imali prilike upoznati lokalne proverene metode. Brigita Juhas vaspitačica iz Zrenjanina:  “Veoma se radujem što sam deo ove stručne obuke, jer u našem kraju i u Zrenjaninu ima veoma malo mogućnosti da prođemo obuku na mađarskom jeziku. Posebno me raduje što sam bila učesnica obuka u Budimpešti.”

U južno-banatskom naselju Neuzina jesenas je ponovo krenula grupa na mađarskom jeziku. “Šestoro mališana redovno dolazi, mada ih je više upisano u grupu. Ovo je mešovita starosna grupa. Nadamo se da će broj dece ostati i dogodine ili pak povećavati. Dece ima, samo roditelji treba da se ohrabre da upisuju decu u ovu grupu,” kaže vaspitačica Kornelia Abel iz Neuzina.
Na četiri obuke prošle godine učestvovalo je preko sto vaspitača. Prethodnog vikenda u Adi i Senti, tako i ovog u Kikindi i Bečeju kurs je slušalo po pedeset vaspitača.

obuka vaspitača
kikinda

Slične vesti

Najnovije

19:16, Frissítve: 21:05

Davanje krvi spašava živote

Svaki put može spasiti živote. To važi za mnoge stvari, a posebno za davanje krvi. Senćani ovo dobro znaju, zato se jutros velik broj građana prijavilo za dobrovoljno davanje krvi.

Najčitanije