Ugrás a tartalomra

Eksproprijacija parcela oko jezera Ludaš

2019.01.10
18:45
2019.01.10
18:53
Forrás
Pannon RTV
U toku je eksproprijacija dela poljoprivrednog zemljišta, u dubini od pet do 30 metara oko jezera Ludaš.

Oštećenima se uglavnom isplaćuje nadoknada od po tri evra po kvadratnom metru. Eksproprijacija je deo prosesa zaštite živog sveta Ludaškog jezera. O tome se upravo obaveštavaju poljoprivrednici na Šupljaku, Nosi i Hajdukovu. Na svakom delu jezera eksproprišu se parcele različite dubine. Postoje i poljoprivrednici čije međe ulaze pravo u trsku u jezeru. Gabor Kovač, predsednik Saveta Mesne zajednice Šupljak kaže: „Ovim ljudima je čudno što se u njihovom slučaju eksproprijacija odnosi na veću teritoriju. U mom slučaju, na primer, nije tako, jer je međa na obali, i u širini od 10 metara se radi eksproprijacija. Moram reći da mi na ovom delu nismo dobili nikakvo obaveštenje, mada su stanovnici koji su u delu kod Nose, recimo, zadovoljni iznosom koji su dobili za eksproprisane parcele".

Iznos zavisi i od kategorije zemljišta. Starosedeoci Šupljaka smatraju da je važno očuvanje biodiverziteta jezera i većina podržava eksproprijaciju. Zaštitni pojas formira se i oko Palićkog i Ludaškog jezera kako zagađenje ne bi dospelo u jezersku vodu. Marta Dobo, direktorica JP „Palić – Ludaš" za Panon RTV kaže: „Za sada je između 30 i 40 posto u postupku eksproprijacije, ali nam je ove godine u planu da celokupni preostali deo bude eksproprisan, kako bi onda mogao da se uradi zaštitni pojas. To je bitno kako se zemlja ne bi obrađivala do samog jezera".

Zaštitni pojas biće ograđen drvećem, grmljem, koje će filtrirati prašinu i zaustaviti pretvaranje u močvaru. Proces ekproprijacije teče bez problem. Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu kaže: „Za zemlju je ponuđena realna cena od tri do pet evra po metru kvadratnom. Prema mom saznanju u okolini Palićkog jezera bila su dva ili tri vlasnika koja nisu bila voljna da potpišu ugovor sa gradom o eksproprijaciji, ali i to je rešeno, te ni u jednom slučaju nije došlo do sudskog postupka. U okolini jezera Ludaš sada geodete tačno premeravaju prostor koji je potrebno eksproprisati i nakon toga dolazi na red dogovaranje između vlasnika na koje se to odnosi i grada".

Zajednički projekat nemačke KfW banke, grada Subotice i Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije treba da bude završen do kraja naredne godine. Do tada se očekuje da bude završena u punoj dužini oko jezera Ludaš neasflatirana edukativna staza čiji je cilj razvoj ekološkog turizma. Cilj eksproprijacije parcela je da se sa okolnog poljoprivrednog zemljišta ne spiraju u jezero veštačka đubriva i hemijska sredstva.

Ludoš
jezero
eksproprijacija

Slične vesti

Najnovije

12:02, Frissítve: 16:09

TSC ostvario pobedu

TSC je u gostima slavio protiv Železničara iz Pančeva, u utakmici je zabeleženo pet golova u 22. kolu fudbalske Superlige Srbije.
18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.

Najčitanije