Ugrás a tartalomra

Električna vozila će 2024. činiti petinu evropskog tržišta

2023.12.03
13:03
Forrás
b92.rs
Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji će porasti za samo 2,5 odsto u sledećoj godini, što je usporavanje u poređenju sa povećanjem od 12 odsto u 2023, reklo je Evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA.

Međutim, parče električnih vozila u tržišnom kolaču će znatno porasti. Prognoza za 2023. godinu je nadogradnja u odnosu na prognozu koju je ACEA iznela u januaru, kada je predviđen rast od 5%. Registracija novih automobila u vrednosti od 10,4 miliona evra, međutim, biće skoro 20% ispod rekordnog nivoa iz 2019. Predviđa se, međutim, da će udeo električnih vozila porasti sa oko 14% ove godine na oko 20% u 2024, preneo je RojtersPredsednik ACEA Luka de Meo, koji je ujedno i izvršni direktor Renoa, požalio se da je sektor suočen sa propisima EU koji stupaju na snagu svake godine do 2030, od kojih su neki međusobno kontradiktorni. De Meo je takođe rekao da je potrebno da se brzina kojom su postavljene stanice za punjenje poveća. Istakao je da će stalno biti više predstavljanja manjih električnih vozila, sličnih kao što su VW Polo ili Renault Clio, i dalje sa dometom od 400-500 kilometara, ali po znatno nižoj ceni, što će izazvati veću tražnju. 

Evropska Unija
električni auto

Najnovije

09:31, Frissítve: 16:27

Novi trendovi u uzgoju ribe

Nedostatak vode izazvan klimatskim promenama, razne bolesti riba, kao štete nastale od ptica svakodnevno zagorčavaju život uzgajivača ribe – istaknuto je na međunarodnoj konferenciji zaposlenih u tom sektoru koja je održana u Zrenjaninu.

Najčitanije

Radovi na izgradnji puteva u Senti

Narednih meseci će, zahvaljujući pokrajinskoj podršci, biti asfaltirano još sedam ulica. Građani su zadovoljni zbog ovih investicija.