Ugrás a tartalomra

Evangelička zajednica u Vrbasu dobila novi molitveni dom

2023.09.30
17:14
2023.09.30
17:33
Forrás
Pannon RTV
Evangelička hrišćanska verska zajednica u Vrbasu je dobila novi molitveni dom zahvaljujući podršci Vlade Mađarske. Kroz ovaj vid podrške je omogućen opstanak lokalne evangeličke zajednice. Danas prepodne je upriličeno svečano posvećenje.

Nekadašnju zgradu škole i molitvenog doma ove verske zajednice, koja je bila smeštena u najužem centru grada, je bio nagrizao zub vremena, pa je srušena 2021. godine, a na njenom mestu je uz podršku Vlade Mađarske podignuta nova zgrada. Vernici u Vrbasu su mogli da preuzmu svoj novi molitveni dom.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, Mađarska: „Poslednjih godina je uz podršku Vlade Republike Mađarske obnovljeno 1600 crkava, parohijalnih domova i prostora crkvenih zajednica u Karpatskom basenu, osim u Mađarskoj, izgrađeno je puno novih crkava u Slovačkoj, Zakarpatju u Ukrajini, Rumuniji i ovde u Vojvodini. Zadovoljni smo što se naše verske zajednice u dijaspori mogu ojačati, lep primer za to je današnje svečano posvećenje crkve ovde u Vrbasu. Zajedno smo uspeli da otvorimo novi evangelički molitveni dom."

Sveštenica Evangeličke hrišćanske crkve Marta Dolinski je nazvala čin posvećenja molitvenog doma istorijskim trenutkom. Ponovo imamo centar okupljanja vernika, tako da nakon dugo vremena se opet mogu održavati bogosluženja u Vrbasu – dodala je: „Za vreme obnove crkve, bogosluženje smo održavali u staroj školi, ali škola na uglu ovde je bila dosta trošna i u lošem stanju, pa je takođe bilo potrebno da se renovira, ali se ipak činilo da je jeftinije i očiglednije bolje rešenje da se sruši, a da se na njenom mestu sagradi novi molitveni dom. Veliko nam je zadovoljstvo da se od sada opet možemo okupljati, da možemo slušati reč Božju, da možemo zajedno da se molimo, da možemo da pevamo i na taj način slavimo Boga, Gospodina."

Čin osveštavanja molitvenog doma se nakon liturgije nastavio zajedničkim agapeom.

evangelička zajednica
molitveni dom
Vrbas

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.