Ugrás a tartalomra

FEMUS festival u Subotici – prilika za takmičenje i predstavljanje

2024.02.18
10:28
2024.02.18
16:41
Forrás
Pannon RTV
U Subotici je održan svečani koncert u okviru FEMUS-a, međunarodnog muzičkog festivala. U organizaciji udruženja „Electe“ predstavili su se flautisti, klarinetisti i saksofonisti nagrađeni u zemlji i inostranstvu.

Na ovogodišnjem festivalu FEMUS takmičilo se 66 učesnika iz hrvatskih, mađarskih i srpskih muzičkih škola. Takmičenje je otvorena pedagoška i muzička manifestacija na kojoj mogu da učestvuju svi učenici i nastavnici domaćih i stranih osnovnih i srednjih muzičkih škola u oblasti flaute, klarineta i saksofona.

„Dva dana sam stalno bila sa žirijem i imali smo jako težak zadatak. Mnogo toga treba uzeti u obzir, od kada svira učenik, kakav instrument ima, odakle dolazi, koji program izvodi, da bude poseban karakter, sa toliko strana treba da obratimo pažnju, što je za mene gotovo nemoguće, dakle imali su težak zadatak“ kaže Adam Radetić koordinator festivala.

Eržebet Šeleljo, članica žirija voli ovakvu vrstu odmeravanja. Smatra da ovo i nije takmičenje, već mogućnost predstavljanja: „Spadam među one koji podržavaju ovakvu vrstu programa, jer smatram da ovo ne treba shvatiti kao takmičenje, već kao festival. Predstavlja mogućnost da, s jedne strane, deca pokažu svoje znanje, a s druge strane, da čuju i druge.“

Na večeri su nastupili najbolji takmičari na FEMUS-u a žiri je podelio festivalske glavne nagrade, a priznanja su uručena i najboljim muzičkim pedagozima i najboljim pratiocima na klaviru.

FEMUS

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.