Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apci Jenő

Ferenc Šinka je najbolji vinar u vinskom regionu Severne Bačke

2023.09.10
10:58
Forrás
Pannon RTV
Lepo letnje vreme, raznovrsne izložbe, ukusna vina, zanimljivi programi, prijatno druženje. Da li vam je potreban sadržajniji provod za vikend? Berbanski dani na Paliću ponovo su privukli veliki broj domaćih i stranih turista.

Blizu 100 izlagača, vinara i zanatlija nudi svoje proizvode na Berbanskim danima na Paliću, i to na Velikoj terasi, na obali jezera Palić i u samom parku. Odličnoj atmosferi doprinelo je i lepo vreme.

Svi oni koji su se pridržavali pravila i vredno radili u vinogradu, mogu da očekuju dobru berbu grožđa, naglasio je Đerđ Klinocki iz Bajmoka, koji je ove godine na Berbanskim danima proglašen za pudara godine. Zadovoljan je ovogodišnjim rodom, pa se, kao i prošle godine, nada se dobrim vinima.

Đerđ Klinocki, vinar, Bajmok: „Proivodimo dva hektara, juče i dan pre toga smo obavili berbu grožđa „surkebarat”. Šta da kažem? Morao sam kupiti bure, tako dobro je rodilo. Sledeće nedelje nastavljamo sa šardoneom, frankovkom, kaberne frankom, a zatim i sve ostale vrste.”

Kao i nekoliko puta poslednjih godina, žiri je nagradu za najboljeg vinara Severnobačke vinske regije dodelio Ferencu Šinki sa Palića. Žuti začinjeni traminac ovog domaćeg vinara dobio je priznanje kao apsolutni pobednik, u konkurenciji više od 100 uzoraka vina.

Ferenc Šinka, vinar, Palić: „Tajna dobrog vinara je mnogo rada, mnogo odricanja dolazi uz mnogo rada. U vinogradu ima mnogo posla. Zatim, kada mošt uđe u podrum, morate posle toga da provedete dosta vremena u podrumu. Tako čovek živi sa grožđem, napolju u vinogradima, a sa vinom i u podrumu. Moraš svako jutro da siđeš, kako su stari rekli, i da pozdraviš burad da znaju da si tu, da proveravaš, da pratiš svakog trenutka. Znam svako bure, znam svako vino, to je sve. Ne postoji ništa drugo.”

Veliki broj zainteresovanih pratio je svečano otvaranje Berbanskih dana na Paliću, kada je tradicionalno proglašena i kraljica berbe.

Uskoro će biti završena obnova Vodotornja, a već su završeni planovi i za renoviranje vile Vermeš, rekao je Imre Kern. Palić se može učiniti još privlačnijim zahvaljujući renoviranom kompleksu objekata građenih u stilu secesije i uzbudljivim programima. Završetkom Akva parka, posetiocima će biti pružen turistički sadržaj ne samo od maja do oktobra, već svakog dana u godini - dodao je zamenik gradonačelnika Subotice.

Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice: „Pošto je završena izgradnja Akva parka, to praktično znači da ćemo ljudima i turistima koji nas posećuju moći da pružimo sadržaj tokom čitave godine."

Oba dana manifestacije zainteresovani mogu pratiti jedriličarsku regatu i koncerte.

vinar
Berbanski dani
Palić
Imre Kern

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.