Ugrás a tartalomra

Fondaciji Panonija uručena nagrada za prekogranične Mađare „Zoltan Kaloš"

2019.08.19
18:41
2019.08.19
18:50
Forrás
Pannon RTV
Mađarska vlada ovim priznanjem nagrađuje izvanredne aktivnosti u interesu prekograničnih Mađara.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Budimpešti, Fondaciji Panonija uručeno je priznanje za verodostojno informisanje na maternjem jeziku vojvođanskih Mađara, neophodno i važno izveštavanje tokom migrantske krize, jačanje mađarsko-srpskih odnosa i komunikacijske aktivnosti između delova nacija.

Informisanje 24 sata dnevno na četiri platforme: na internetu, televiziji i dve radio stanice. RTV Pannon je mađarska medijska kuća u Vojvodini sa najbržim razvojem. Ukupno za više od 150, pretežno mladih novinara, snimatelja, montažera, urednika i drugih saradnika obezbeđuje siguran posao i zaradu. Naši informativni programi predstavljaju događaje iz Vojvodine, Srbije, Mađarske, Evropske unije i sveta. Govorimo o politici, privredi, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, sportu. Pored informacija bitna je i zabava: našoj publici obezbeđujemo filmove, koncerte, na radio talasima se mogu slušati novi i retro hitovi. Nudimo i prenose uživo, terenske radio emisije, dokumentarne filmove. Naša internet stranica je jedna od najposećenijih informativnih portala na mađarskom jeziku u Vojvodini.

Povodom obeležavanja Dana Svetog Ištvana i osnivanja države, Vlada Mađarske je za desetogodišnji rad RTV Pannon dodelila nagradu za Mađare van matice “Zoltan Kaloš”. Ceremonija dodele nagrada održana je u mađarskom Parlamentu u Budimpešti. Nagrade su uručili Žolt Šemjen zamenik mađarskog premijera i Arpad Janoš Potapi državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske. Žolt Šemjen je naglasio da RTV Pannon radi posao za primer, a koji treba da slede i druge prekogranične oblasti. “Usluga, koju rade prekogranični mediji, dobra je za taj deo nacije, jer je zadržavajuća snaga, dobra za univerzalne Mađare, jer je to primer  za druge delove nacije, a za Mađare u Mađarskoj prenose ono što je u tom delu nacije i tu može postojati odnos između dve države.”

Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku naglasio je da RTV Pannon redovno prati nacionalno političke događaje u Karpatskom basenu. “Oni su odlični u prezentaciji poslova različitih delova nacije, možemo sresti dopisnike od Skoplja do Beča. Nema mnogo mađarskih događaja, da oni nisu tamo.”

Nagradu je u ime Fondacije Panonija preuzeo upravitelj Ištvan Bodžoni. “Moramo nastaviti putem koji smo započeli. Ovo je ogromno priznanje i čast ne samo za Pannon, već za čitavo novinarsko društvo u Vojvodini. Verujem da ovo daje nama i našim kolegama snagu da radimo još više i bolje.”

Čaba Kern, predsednik Upravnog odbora Fondacije Panonija smatra da u slučaju Pannona postoji odlična simbioza aktivne zajednice i politike, a završena medijska kuća je rezultat toga. “Mali mađarski tim Pannona pun entuzijazma bio je spreman za akciju, želeli su da se dokažu. Svi su oni mladi ljudi, vrlo je dobro raditi sa takvim mladim ljudima. To su mladi koji vole svoju profesiju, znaju svoj posao i nastavljaju da uče.”

Retka je stvar, da institucija dobije nagradu, a da ne slavi jubilej ili nema decenije iza sebe – rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji smatra da se Pannon za kratko vreme dokazao. “I ovo malo vremena je bilo dovoljno da postane vidljiv i odlučujući igrač ne samo u medijskom prostoru, nego i u sferi kulture, obrazovanja i očuvanja identiteta u Vojvodini.”

Pannon RTV

Nagrada je dobila ime po umetniku nacije, etnografu i dobitniku Košutove velike nagrade Zoltanu Kalošu, zamenivši raniji naziv Nagrada za prekogranične Mađare. Dodeljuje se ličnostima ili organizacijama za istaknute javne, ekonomske, naučne, kulturne i obrazovne aktivnosti u interesu prekograničnih Mađara. Svečanost dodele nagrada u Budimpešti obogatile su narodna muzika i folklorni nastup iz Vojvodine.

Fondacija Panonija
nagrada „Zoltan Kaloš"
Arpad Janoš Potapi
Žolt Šemjen
Ištvan Bodžoni
Čaba Kern
Ištvan Pastor

Najnovije

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.