Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Fudbalsko ludilo u Mužlji

2020-02-27
20:19
Forrás
Pannon RTV
U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Rad sa budućim fudbalerima u Mužlji ponovo je počeo prošlog leta. Danas oko 85 mališana, uzrasta između 7 i 12 godina, dolazi na treninge kod Čabe Kuruncija.  Sa dvadeset fudbalera, starijih od 12 godina radi Janoš Tapai. Fudbal je popularan i kod devojaka - saznali smo od Čabe Kuruncija, trenera Fudbalskog kluba "Lehel": „Počeo sam pre jedanaest godina u Belom Blatu. Djevojčice su me pitale da li mogu i one, a ja sam rekao zašto da ne? Neka probaju.  Vremenom sa, primetio da bez devojaka ne mogu da napravim tim. "

Beatriks Kardoš je zbog fudbala napustila ples: "U početku su moji prijatelji bili u čudu, da devojčica igra fudbal, ali sada su se već navikli i vole i oni što ja igram fudbal i pomažu."

Neki na fudbalske treninge u Mužlju putuju iz okolnih mesta. Anastazija Kulundžić, na primer, dolazi iz Sutjeske: „Počela sam da treniram fudbal pre četiri godine. Prošle godine sam prešla u ovaj klub. Do tada sam trenirala u Sutjesci. U selu nije bilo mnogo devojaka koje igraju fudbal, samo ja i moja drugarica."

Većina dece, poput Šandora Nađa iz Zrenjanina, počela je da trenira samovoljno: „Prvo sam išao na karate, ali to mi se baš nije dopalo. Onda sam pokušao i mnoge druge stvari, ali kada sam se probao fudbalu, to mi se najviše dopalo."

Anastasija Balint, Mužlja: "Ima nas mnogo iz razreda, a i moje drugarice su počele da dolaze pa su me zvale da dođem i ja."

Filip Čikoš, Mužlja: "Kada sam imao šest godina, video sam Nejmara kako igra fudbal i tada sam jako zavoleo fudbal."

Marcel Mikloš, Mužlja: „Ja sam golman i odbranim svaku loptu. To je moj zadatak."

Oni koji su dolazili na treninge za kratko vreme su formirali jednu zajednicu, rekla je Jutka Čikoš iz Mužlje, majka jednog fudbalera: „Odlazimo ponekad na utakmice. Ovde se formirao jedan pravi porodični krug. Kako između dece, tako i među nama, roditeljima. Držimo se zajedno. "

Mali fudbaleri zimi treniraju u sali za fizičko Kolegijuma "Emaus" , ali se od marta vraćaju na travnati teren  Fudbalskog kluba "Lehel".

Mužlja
fudbal

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Vučić: uvodimo nove mere

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio: pooštrava se zabrana kretanja za vikend ali i kućni ljubimcima je vraćen termin za šetnju.

1171 zaraženih koronavirusom u Srbiji

Zaraza je dijagnostikovana kod 111 ljudi u jednom danu. Testirano je 637 osoba, od tog broja je kod 526 osoba test bio negativan. Dosad je ukupno kod 5008 osoba urađen test