Ugrás a tartalomra

Gergelj Guljaš: Pokažimo da mi Mađari i u teškoj situaciji umemo da se složimo

2023.12.08
20:51
Forrás
Pannon RTV
Oni koji su Mađari, koji kao Mađari žele da žive i ostanu ovde u Vojvodini neka izađu 17. decembra i na izborima u Srbiji glasaju za Savez vojvođanskih Mađara.

Ovo je u Novom Sadu izjavio Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Mađarske. Gergelj Guljaš je doputovao u Vojvodinu kako bi podržao SVM, nakon čega je posetio i sedište dnevnog lista „Mađar so“, uzeo učešća na tamošnjem zboru građana kojem su prisustvovali i dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a, Balint Juhas, nosilac pokrajinske liste SVM-a i Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a.

Gergelj Guljašu, šefu kabineta premijera Mađarske i delegaciji SVM-a, Edvina Erdedi, direktorica izdavačke kuće „Mađar so“ u sedištu novosadskog glasila predstavila je do sada realizovana ulaganja, i govorila o budućim planovima: „Izazov za narednu godinu je da u Novom Sadu ostvarimo odeljenje subotičkog mađarskog obdaništa „Vackor“. Kao drugi sadržaj, govorila sam o savremenoj konferencijskoj sali sa galerijom, a predstavila sam i muzej štampe i novinarstva, zamisli po kojim bi želeli da ga ostvarimo ovde u sedištu „Mađar soa“. Govorila sam i o mogućnosti otvaranja mađarske knjižare i kafeterije.“

Anamaria Viček, kandidat na listi SVM-a za republičke izbore smatra da će zahvaljujući planiranim ulaganjima sedište „Mađar soa“ biti ispunjeno sadržajima koji su potrebni Mađarima u Novom Sadu: „Ovo su prilike kada dobijamo krila i malo vetra u leđa od mađarske Vlade, jer nas  je i Gergelj Guljaš, uverio da imamo podršku Mađarske, matične države.“

Gergelj Guljaš, šef premijera Mađarske ohrabio je vojvođanske Mađare da na izborima 17. decembra podrže listu Saveza vojvođanskih Mađara. Ministar je rekao: zbog gubitka Ištvana Pastora, SVM-a se suočio sa velikim izazovima, ali vidi se da je partija snažna, jedinstvena i ima naslednike: „Smatram veoma važnim, da sada, u ovoj kampanji, pokažemo da su Mađari sposobni da se slože u teškoj situaciji, i da i te teške, tragične okolnosti preokrenu u svoju korist. Zbog toga je potrebno da svako bude svestan važnosti takve odluke. Da prepozna da SVM može u toj meri da pomogne, u toj meri može da stvari postavi u dobar tok, da zastupa mađarske interese, u meri u kojoj su prisutni u organima odlučivanja, u donošenju zakona u Vojvodini i u parlamentu države. Zbog toga bih sve zamolio da izađu i učestvuju na izborima. Veliki je ulog na izborima 17. decembra.“

Gergelj Guljaš je kazao i da Mađarska smatra Srbiju jednim od svojih najvažnijih saveznika. Važno je da Savez vojvođanskih Mađara i dalje ima ulogu mosta između državnog rukovodstva Srbije i Mađarske – dodao je šef kabineta premijera Mađarske.

Gergelj Guljaš
SVM
Novi Sad
Izbori 2023

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.